Poziv Kurtiju da imenuje zamenika u Komisiji za nestale iz redova nevećinskih zajednica

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa glavnim sedištem u Gračanici, poziva premijera Vlade Kosova, Aljbina Kurtija, da u skladu sa odredbama Zakona o nestalima i bez daljeg odlaganja imenuje zamenika ili zamenicu predsedavajućeg Komisije za nestala lica iz redova nevećinskih zajednica.

Iz Unije podsećaju da je prošlo skoro četiri meseca od kako je imenovan predsednik Komisije za nestala lica, gospodin Andin Hoti, dok kako navode, imenovanje njegovog zamenika ili zamenice, “uprkos apela porodica i sastancima sa srpskim udruženjima na ovu temu, izostaje”.

“Istovremeno pozivamo gospodina Hotija da,nakon imenovanja zamenika predsedavajućeg, u skladu sa Pravilnikom o radu Komisije za nestala lica, uputi zahtev predstavnicima porodica kidnapovanih i nestalih lica da delegiraju svoje predstavnike za tri člana komisije. Podsećamo, u skladu sa zakonom i pravilnikom, bar jedan od ova tri člana, takođe mora biti predstavnik nevećinske zajednice”, navode iz Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica iz Gračanice.

Ističu da je, pored poštovanja slova zakona, imajući u vidu najave o intenzivnijim pretragama pojedinih lokacija, “sada posebno bitno imati potpuno funkcionalnu, transparentnu i inkluzivnu Komisiju za nestale”.

Milena Maksimović