ZSO – štetna tema ili obeveza koja se mora ispuniti

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Nakon osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma institucije u Prištini i dalje odbijaju da ispune dogovoreno, a poslednje izjave koje dolaze od prištinskih lidera poručuju da Zajednica srpskih opštin neće biti formirana, te da ne žele „bosnizaciju Kosova“. Analitičari, Srbi i Albanci, slažu se da je formiranje ZSO zakonska obaveza Prištine.

Prištinski lideri složno poručuju, neće biti Zajednice srpskih opština, iako je rok odavno prošao. Prvo je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila da su ZSO i „Otvoreni Balkan“ dve štetne teme, te da toga neće biti, a zatim je slično izjavio i kosovski premijer Aljbin Kurti, navodeći da su mu građani poklonili poverenje, jer očekuju da spreči kako je rekao, „bosnizaciju Kosova“.

Politički analitičar Beljuj Bećaj ističe da prištinski lideri greše, te da je formiranje Zajednice srpskih opština „ustavna, zakonska i suverena obaveza“ koja se mora ispuniti.

Beljuj Bećaj
Foto: N. Milosavljević

„I postavlja se osnovno pitanje, kako mi možemo da očekujemo da drugi poštuju našu suverenost, kada mi sami ne poštujemo proizvode suverenog parlamenta koji obavezuje kosovsku državu da implementira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Bećaj.

Za Srbe, ponašanje Prištine nije iznenađenje.

„Ono što se desilo nakon 2013. godine pa sve do današnjeg dana jeste da je, bar prištinska strana, birala ono šta će implementirati. Ono što jeste zajedničko svim političkim akterima na Kosovu jeste da oni smatraju da je presuda Ustavnog suda Kosova kojom je stopiran proces formiranja Zajednice srpskih opština otklonila njihovu odgovornost i potrebu za formiranjem ZSO što nije neka vrsta opravdanja“, smatra Igor Marković iz nevladine organizacije „Aktiv“.

Igor Marković
Foto: N. Milosavljević

Portparol Evropske unije, Peter Stano ponovio je danas da očekuje poštovanje svih sporazuma, što podrazumeva i formiranje ZSO, ali po mišljenju poznavalaca političkih prilika, međunarodna zajednica mora da bude odlučnija.

„Ključno je u celoj ovoj priči angažovanje i pritisak Brisela i Vašington, sve u zavisnosti od toga da li će oni, na koji način i da li u dovoljnoj meri izvršiti pritisak na Prištinu, ali i delimično na Beograd, onda možemo očekivati neku vrstu ishoda, ali formiranje zajednice srpskih opština je jedan ambis koji izgleda nema kraja“, dodao je Marković.

Osim, ako delovanje Prištine nije u koordinaciji sa još nekim.

„Ukoliko dođe do jednog normalnog međunarodnog pritiska, ja očekujem da će doći eventualno do izvesnog preispitivanja, ali ukoliko ne dođe do preispitivanja, onda mogu eventualno da zaključim da se odbacivanje implementacije Zajednice srpskih opština možda događa u dosluhu sa međunarodnim faktorom, to je već jedno ozbiljno pitanje. Mada, ja ne mislim da je odbacivanje implementacije ZSO stvar koja je koordinisana sa međunarodnim faktorom, naprotiv, mislim da je to jedan pogrešan pristup, jedna neočekivana avantura sadašnje vlasti“, istakao je Bećaj.

A ukoliko se do kraja godine ne formira Zajednica srpskih opština, Srbi će izaći iz svih kosovskih institucija, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić uoči oktobarskih lokalnih izbora.

Milena Maksimović