Petković i Šib o situaciji na KiM

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Ambasadora Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Tomasa Šiba, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je upoznao sa problemima u sprovođenju sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine i obavezama Prištine, kako piše u saopštenju kancelarije za KiM, koje iz njih proizilaze, a tiču se registracije dve srpske kompanije i davanja licenci za snabdevanje, distribuciju i trgovinu električnom energijom.

Petković je naveo da je o svim problemima u tom procesu obavestio i Evropsku uniju kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma.

„Od suštinskog je značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po ovom pitanju mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i dovesti do eskalacije situacije na terenu“, naglasio je direktor Petković.

Govoreći o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini Petković je naglasio da je Srbija odlučna da zaštiti bezbednost i unapredi uslove života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali je i veoma zabrinuta zbog najnovijeg talasa napada na Srbe u pokrajini. Tom prilikom direktor Petar Petković je podsetio na nedavne incidente u srpskim sredinama, koji su u proteklih mesec dana pretili da ugroze mir i stabilnost u celom regionu.

Odbijanje Prištine da u delo sprovede preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, pre svega one koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, ali i sporazume o pravosuđu, energrtici i slobodi kretanja, dodatna su opasnost i izvor stalnih tenzija i pritisaka na srpksi narod na KiM, istakao je Petković.

Iz tog razloga, Beograd će na prvom sledećem sastanku u Briselu zahtevati urgentno i neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, sa čime se saglasila i Evropska unija u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga, podsetio je Petković.

Beograd će i dalje ostati opredeljen za dijalog, jer je za mir i stabilnost u regionu veoma važno da dijalog postoji, ali je očigledno da Priština nije zainteresovana da on zaista i urodi plodom, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, zaključuje se u saopštenju.