Danas su Mitrovske zadušnice

Фото; В. Ћуп Грачаница онлајн

Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle rođake i prijatelje. Obeležava se svake godine subotom uoči praznika posvećenog velikomučeniku Dimitriju, u narodom poznatijem kao Mitrovdan.

Obeležavanje Mitrovskih zadušnica su Srbi primili od Rusa, a podsećaju na dan kada je Dimitrije Donski zamolio Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj liturgiji, a zatim se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve, dok rodbina i prijatelji preminulih obavezno na grobove iznose žito i crno vino i pale sveće. Još uvek je zadržan i paganski običaj, po kome Srbi na groblja iznose i hranu.

I ove godine, organizovan je grupni dolazak raseljenih Srba u mesta odakle su otišli, gde će zapaliti sveće za svoje preminule, a organizovan je i prevoz građana Severne Mitrovice do groblja u južnom delu. Veliki broj grobalja u mestima gde Srba više nema ili ih je malo, zarasla su u šiblje i travu, a spomenici porušeni.

A.Ć.