Internet prodavnica “Kupuj sa Kosmeta” pomaže male proizvođače na KiM

Купуј са Космета; Фото: Н. Милосављевић, Грачаница онлајн

Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje pokrenula je internet prodavnicu „Kupuj sa Kosmeta“. Cilj im je, kažu, opstanak mladih i ekonomsko osnaživanje srpskih sredina.

Kada se činilo da nema izgleda za uspešan rad malih proizvođača na Kosovu i Metohiji, pojavila se internet prodavnica „Kupuj sa Kosmeta“, čiji su osnivači, mladi iz Parteša, sela u blizini Gnjilana.

“Naši proizvođači su ljudi koji žive u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, najviše južno od Ibra, Kosovsko Pomoravlje, Centralno Kosovo, Metohija. U ponudi su od domaće hrane preko domaće rakije, vina iz Velike Hoče koja su široko poznata, Šarski sir koji je jedan od najvećih brendova”, ispričao je za Gračanicu onlajn Nikola Vasić iz Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje.

Sve te brendove sada može da vidi i poruči svako ko samo jednim klikom uđe u „Kupuj sa Kosmeta“. Problemi izlaska robe van Kosova i Metohije postoje, pa članovi ove organizacije kada šalju robu u Centralnu Srbiju, šalju iz Bujanovca, jer tako izbegnu dodatno plaćanje carine.

“Od 2000. godine se bavimo proizvodnjom rakije i hteli smo da unapredimo našu proizvodnju da imamo što bolje tržište da rakiju prodajemo sa Kosova i Metohije. 2016 godine sam došao na ideju da ručno pravim slova izrezbarena od drveta u flašama, a onda nakon godinu dana sa prijateljem sam kupio mašinu i krenuli smo ozbiljnije da se bavimo ovim poslom”, priča za naš portal zanatlija iz Parteša, Zoran Đokić.

Zoran Đokić, zanatlija iz Parteša; Foto: N. Milosavljević, Gračanica onlajn

I za Radomira Živkovića, poljoprivrednika iz Donje Budrige prodaja se povećala od kako je počeo da koristi usluge internet prodavnice iz Parteša.

“Bavimo se proizvodnjom povrća već duže vreme, a počeli smo to povrće da pretvaramo u gotov proizvod, u ajvar i ostalu zimicu koja potrebna i tražena na našem tržištu. Imamo još uvek papriku koju moramo da preradimo u narednom periodu i ova prodavnica mnogo znači, i nama i ostalim proizvođačima”, dodaje Živković.

Radomir Živković, poljoprivrednik iz Donje Budrige; Foto: N. Milosavljević, Gračanica onlajn

Mali kosovskometohijski proizvođači sada, osim na pijacama, kupce imaju širom centralne Srbije, ali i u inostranstvu.

“Sada sam prepoznatljiv svuda u svetu, najviše prodajem u Švajcarskoj, Nemačkoj, Japanu, Poljskoj. Svakodnevno naručuju flaše za ljude iz inostranstva, zadovoljni su mojim proizvodima”, priča Zoran Đokić.

Slova izrezbarena od drveta u flašama; Foto: N. Milosavljević, Gračanica onlajn

Sa druge strane, Radomir Živković iz Donje Budrige kaže da je prevoz za slanje njegovih proizvoda u inostranstvo dosta skup.

“Prošle godine smo imali malo problema što se tiče ove korone, nismo mogli da šaljemo ajvar u Švajcarku, Austriju, Nemačku, pošto smo mi od 2018. godine zastupljeni na sajmu u Cirihu i imamo potražnju. Zovu nas, ali mi ne možemo da šaljemo. Prevoz je dosta skup”, rekao nam je Živković.

Zimnica iz Donje Budrige; Foto: N. Milosavljević, Gračanica onlajn

Zahvaljujući internet prodavnici „Kupuj sa Kosmeta“, proizvođači, posebno u Kosovskom Pomoravlju, tvrde da ne mogu da proizvedu, koliko mogu da prodaju.

“Naši proizvodi nailaze na veliko interesovanje kupaca iz jednog razloga što su to kvalitetni proizvodi, a iz drugog razloga što ti kupci žele da pomognu i podrže Srbe koji su ovde ostali”, naglasio je Nikola Vasić iz Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje i jedan od osnivača prve srpske internet prodavnice u ovom kraju.

U Kosovskom Pomoravlju živi preko 30.000 Srba.

Ana Marković