Petković: Porukama da neće formirati ZSO Kurti ponižava dijalog, ali i EU i SAD

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Najnovijim porukama da neće formirati Zajednicu srpskih opština Aljbin Kurti ne samo da poništava dijalog, već direktno ponižava i one koji su se poslednjih dana založili za formiranje ZSO – Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države“, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Direktor Kancelarije ističe da se samo “Srbima na KiM brani pravo na život, pod izgovorom da su etničke zajednice neprihvatljive”.

“To je čista uvreda prema svim proteranim Srbima, jer su danas sredine i gradovi u kojima žive Albanci etnički čista mesta, poput Đakovice, Suve Reke, Peći, Prištine…  Ako je istinsko i nedvosmisleno opredeljenje i međunarodne javnosti da se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju za pregovaračkim stolom, neobičnu pažnju u njihovoj javnosti i uglednim nemačkim i britanskim medijima dobijaju Kurtijeve poruke koje urušavaju i svaku mogućnost razgovora i dogovora”, navodi se u saopštenju.

Petković ističe da je jasno da takve najave Kurtiju služe, pored ostalog, i za “unutrašnju političku borbu pred drugi krug lokalnih izbora i da Kurti svakodnevnom konfrontacijom sa zvaničnim Beogradom i srpskim narodom u pokrajini pokušava sebi da obezbedi čvrste pozicije u Prištini i stvori utisak nekakvog političkog kontinuiteta sa periodom 2013. godine”.

Direktor Kancelarije za KiM napominje da je „nedopustivo i sramotno da Kurti demonstrira samovolju i osionost kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu”, te da to čini kako je rekao, bez ikakvih sankcija, “upravo onih koji su garanti sprovođenja potpisanog”.

“Nema sumnje da se Kurti pita, ne samo da ne bi bilo Zajednice srpskih opština, nego ne bi bilo ni Srba na Kosovu i Metohiji. Međutim, mi mu to nikada nećemo dozvoliti i istrajno i odlučno ćemo se boriti za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini”, zaključio je Petković.

Milena Maksimović