Grenel: Došao sam u Prištinu jer smo frustrirani nesprovođenjem Vašingtonskog sporazuma

Ричард Гренел, Специјални изасланик Доналда Трампа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel govorio je o poseti Kosovu, rekavši da ovde dolazi kao slobodan građanin, a ne kao predstavnik američke administracije.

Grenel je, međutim, rekao da je frustriran nedavnim dešavanjima i nesprovođenjem Vašingtonskog sporazuma, piše Reporteri.net.

„Pre svega, ja više nisam u vladi SAD. Dolazim ovde kao slobodan građanin. Ovde sam samo kao privatni građanin iz Trampove administracije i dolazim jer smo frustrirani“, rekao je Grenel novinarima.

Bivši američki diplomata je naglasio da su mnogi u SAD frustrirani jer se ne sprovodi „ekonomski dogovor postignut u Beloj kući“, koji je ponovo opisao kao istorijski.

„Mnogi iz Trampove administracije i mnogi Amerikanci su frustrirani jer smo videli istorijski ekonomski sporazum koji smo dogovorili za narod Kosova i narod Srbije. To nije urađeno za vlade. Nije se radilo o politici, već o ekonomskom razvoju. Mnogi mladi ljudi na Kosovu iu Srbiji odselili su se u Nemačku, Mađarsku, Poljsku jer nisu mogli da nađu posao. Ako pogledate šta smo pregovarali. Započeli smo istorijski let između Prištine i Beograda. Uradili smo to jer nam je poslovna zajednica rekla da nam treba posao. Mnogi na Zapadu misle da se sukob u regionu nastavlja, a onda se poslovi ne pomeraju ovde, tako da je ono što se dogodilo poslednjih nedelja razočaravajuće za Sjedinjene Države“, rekao je Grenel novinarima.

Izvor: Reporteri.net