Srbin i Albanka u srećnom braku 10 godina, kruna njihove ljubavi petoro dece

Накаламићи из Велико Хоче Фото: Н.Милосављевић

Nebojša Nakalamić iz Velike Hoče oženjen je Albankom iz Tirane, Valjbonom. Ovaj brak traje 10 godina, a krunisan je pre sedam meseci i petim detetom, ćerkicom Martom. Valjbona je zbog ljubavi promenila veru i dobila crkveno ime Vasilija. Sedmočlanoj porodici Nakalamić ne fali ljubavi i sloge, nedostaje im samo finansijska sigurnost.

Da ljubav ne poznaje nacionalnost, versku pripadnost, ali i višedecenijsku netrpeljivost Srba i Albanaca, svedoče Valjbona i Nebojša. Upoznali su se preko zajedničkog prijatelja i rešili da „pomere granice“.

„Nije bilo svejedno, ona nije znala srpski, ja ne znam albanski. Sve je išlo preko prevodioca. I onda je ona odlučila da dodje ovde, da vidi gde tačno živim. Došla je sa majkom, stricem, ujakom da vide tačno gde živim, pa je zatim odlučila da bude ovde sa mnom. Otišli smo do Orahovca, kupili burme i eto, posle dve nedelje smo ovde pravili svadbu, u Velikoj Hoči, gde je ona prihvatila pravoslavno veru, venčali smo se u crkvi, dobila je pravoslavno ime Vasilija i eto sada smo 10 godina u srećnom braku“, prepričava Nebojša Nakalamić kako je došlo do braka sa Valjbonom.

Foto: N.Milosavljević

Na početku su najveće prepreke bile neprihvatanje okoline i nepoznavanje jezika. Međutim, kako kažu, to je prevaziđeno, a kruna njihove ljubavi su Luka, Saša, Arsenije, Đorđe i Marta

„Sve je bilo teže na početku, pravo da vam kažem. Međutim, sada je bolje. Lepo živimo, Bog nam je dao petoro dece, volimo se, slažemo se“, ističe Valjbona.

Foto: N.Milosavljević

Valjbona i Nebojša nisu jedini „mešoviti“ bračni par u Velikoj Hoči.

„Ima ovde još pet Albanki koje su se udale za Srbe i lepo žive. Tu, u komšiluku mi je i najbolja drugarica, i ona se udala ovde“, priča Valjbona.

U ovoj kući se ne govori o politici, već o nekim vedrijim temama. Valjbona je ubrzo zavolela srpsku muziku, pa je tako Saša dobio ime po pevaču narodne muzike, Saši Matiću.

Foto: N.Milosavljević

Sedmočlanoj porodici Nakalamić ne fali ljubavi i sloge. Nedostaje im posao i sigurna primanja.

„Ja primam 11.000, živimo od socijalnih davanja Republike Srbije, a najviše nam pomaže manastir Visoki Dečani, jer da nije njih mi sigurno ne bismo opstali sa petoro dece“, kazao je Nebojša.

Valjbona, sada Vasilija i Nebojša Nakalamić su uprkos finansijskim poteškoćama i čestim problemima između Srba i Albanaca, prevazišli predrasude. Samo da njihov primer slede i oni koji odlučuju o životima ljudi na Kosovu i Metohiji.

Milena Maksimović