Kancelarija za KiM: Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora za navodni ratni zločin

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu od 12 godina zatvora za navodni ratni zločinu Zoranu Đokiću iz Peći. Odluka ovog suda pokazuje svu ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u Prištini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije navode da je o ovoj presudi Đokićev branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, obavešten je iz medija, te nije dobio pisanu odluku, što je nedopustivo.

“I iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVK, čijim se liderima sudi u Hagu”, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da će Đokićev advokat iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneće zahtev za zaštitu zakonitosti, jer su Đokiću i tokom samog procesa povređena brojna prava, a tokom suđenja nijedan svedok ga nije prepoznao kao izvršioca.

“Ovakvim drakonskim kaznama pokušava se, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Kosovo i Metohiju i iskoristi svoja prava”, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pruža pomoć i podršku svim Srbima kojima se sudi pred sudskim instancama u Prištini i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Zorana Đokića.

A.M.