Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni tokom celog dana. Nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog neslaganja o kojim temema se može razgovarati. Beograd je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković kaže za RTS da je tokom dana tri puta razgovrao sa Miroslavom Lajčakom.

Priština nije htela direktan razgovor jer je odbila da pregovara o ZSO, koja je i bila na dnevnom redu koji je Lajčak sam najavio još 30. septembra, naglašava Petković.

Kako je dodao, srpska delegacija je insistirala na formiranju ZSO i dala konkretne predloge u vezi sa tim.

„ZSO je za nas srce dijaloga, pitanje svih pitanja“, naglašava Petković.

Poručio je da se o normalizaciji odnosa sa Prištinom može govoriti tek kada se formira ZSO i primene svi prethodni dogovori iz Brisela.

Pored ZSO, pokrenuli smo pitanje energetike, nestalih, slobode kretanja, dok Kurti šalje poruke iz Pruštine koje bacaju dijalog pod noge, naglasio je Petković.

„Nastavićeno da insistiramo na formiranju ZSO, a dijalog je mesto gde mogu da se rešavaju istorijski problemi između Srba i Albanca i postignu kompromisna rešenja“, naglašava Petković.

Izvor: RTS