Bisljimi: U Briselu se razgovaralo o Kiževaku, zabrani bokserima da odu na Svetsko prvenstvo u Beograd i pomoći za Preševsku dolinu

Бесник Бисљими, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Zamenik premijera Kosova i glavni pregovarač prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, nakon održanog sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, saopštio je da je u Briselu razgovarao o pitanju nestalih, ali i nedavnoj zabrani kosovske bokserske reprezentacije da otputuje za Beograd, kako bi učestvovala na Svetskom prvenstvu u boksu. Bisljimi je zatražio i dodatne olakšice EU, pošto je kosovsko Ministarstvo finansija za narednu godinu planiralo dva miliona evra za Preševsku dolinu, pišu mediji na albanskom.

Kako mediji pišu, Bisljimi je sa Lajčakom razgovarao o “stanju implementacije sporazuma postignutih u okviru već postojećih sporazuma”.

Navodi se da je Bisljimi Lajčaka obavestio o “najnovijim dešavanjima po pitanju nestalih na Kosovu, kao i o održavanju čestih sastanaka radnih grupa i iskopavanjima i primopredajama posmrtnih ostataka koja su pronađena u masovnoj grobnici Kiževak u Srbiji”.

Kosovska delegacija je takođe izrazila “zabrinutost kada je Srbija, kao organizator Svetskog prvenstva u boksu, sprečila članove Bokserskog saveza Kosova da učestvuju na Svetskom prvenstvu”.

“Zabrana bokserima da uđu u Srbiju je suprotan duhu slobodnog kretanja koji se promoviše kroz Briselski sporazum”, navedeno je u saopštenju potpredsednika Vlade.

Dalje se navodi da je kosovska delegacija “zatražila trajno rešenje i olakšice po pitanju Preševske doline, navodeći da Srbija vrši opstrukciju u transferu novčanih sredstava, te da je Ministarstvo finansija Vlade Kosova izdvojilo dva miliona evra za Preševsku dolinu”, preneli su mediji na albanskom.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti je danas na konferenciji za novinare izjavio da će posle današnjeg sastanka u Briselu zavisiti kada će biti održan sledeći sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Ana Marković