Petković: Kurti zna da stvaranje “Velike Albanije” znači destabilizaciju regiona

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Nakon izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je istakao da međunarodna zajednica mora da počne da reguje na „opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije”.

“Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom. I to reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije upozoravaju da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u region.

“Iako su Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane „Velike Albanije“ znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanja domino efekta sa nesagledivim posledicama. Ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju „Velike Albanije“, jer oni koji bi na tom referendumu glasali ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo”, napominje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da će Srbija i srpski narod čuvati stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali da je Kurti, kako navode, “čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre”.

Milena Maksimović