Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjena poseta Kosovu

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i Metohiju i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, u sredu, 24. Novembra, saopštila je Kancelarija.

Pored ovoga, Petković je tokom dvodnevne posete KiM 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i uruči im prekopotrebnu pomoć, napominje se u saopštenju.

Ističe se da nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine, te da to Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči.

“Ovo je već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posetu direktora Kancelarije za KiM pokrajini. Zato se postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga?”, navode iz Kancelarije za KiM.

Dodaje se da ovakvim zabranama Aljbin Kurti direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, te da svakim novim danom i potezom koji povuče “udaljava dijalog i proces normalizacije odnosa”.

“O najnovijoj zabrani obavestićemo sve međunarodne faktore, kao i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je danas u poseti Beogradu. Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi „Veliku Albaniju“ a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme”, zaključuju se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Milena Maksimović