Kosovska Mitrovica: U toku Festival ženskog stvaralaštva “Impuls žena”

U Privatno kulturnom centru “Akvarijus”, u Kosovskoj Mitrovici, održava se četvrti po redu Festival ženskog stvaralaštva “Impuls žena”.

Festival je otvoren u utorak 23. novembra scenskim nastupom ženskog dela Dečje i omladinske pozorišne trupe “Mali teatar” i uvodnom besedom likovne umetnice Anđele Radenković.

Drugi dan IV Festivala ženskog stvaralaštva „Impuls žene“, započeće projekcijom dokumentarnog filma „Severni grad“ Teodore Jovanović, koji, iz tehničkih razloga, nije mogao da se emituje na dan otvaranja. Projekcija je zakazana za 19:30, a odmah posle prikazivanja filma počinje peti ciklus Likovnih okršaja.

Budući da su većina do sada prijavljenih takmičara devojke, uglavnom studentkinje mitrovačkog Fakulteta umetnosti, kvalifikacije će započeti ženskim okršajima, kao delom programa FEŽES 2021. Šest do sada prijavljenih takmičarki (Živkica Jancić, Jelena Mitić, Aleksandra Blagojević, Marija Cvetković, Nikoleta Milosavljević, Aleksandra Vajšel) biće žrebanjem neposredno pred početak nadmetanja rasporođene u dve kvalifikacione grupe. Planirano je da peti ciklus Likovnih okršaja traje od novembra 2021. godine do maja 2022. godine, a pobednik, kao i prethodnih sezona, dobija nagradu – samostalnu izložbu u „Akvarijusu“ o trošku PKC-a.

Prijave za popunu treće kvalifikacione grupe su u toku, a pravo učešća imaju svi zainteresovani koji smatraju da imaju senzibilitet za likovne umetnosti.

Specijalna gošća drugog dana Festivala biće Aleksandra Gracioza Negovanović, u ulozi člana žirija i di džeja.

Za pet dana festivala biće održano 12 programa u kojima će učestvovati 44 ženska stvaralaoca.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Iako se od samog početka festival održava u prvoj nedelji marta, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine dva puta je odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine u nameri da, bez ideoloških predrasuda, predstavi umetnost (književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost) koju potpisuju ženski autori.

FEŽES se finansira od izvornih sredstava organizatora, a ove godine deo programa realizuje se u saradnji sa NVO „Žensko pravo“ i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih nacija).

Milena Maksimović