Pahor u Prištini: Sporazumi u Briselu se moraju poštovati, uključujući ZSO

Фото: Грачаница онлајн

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Prištini da se svi sporazumi postignuti u Briselu moraju poštovati, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Pahor je rekao da se najvažnija pitanja mogu rešiti dijalogom, ali je prvi uslov poštovanje postignutih dogovora.

„Najvažnija pitanja se mogu rešiti dijalogom. Prvi uslov je poštovanje dogovora. Razumemo odluku Ustavnog suda, ali za treću stranu koja nije potpisnik ovog sporazuma, ukoliko nije drugačije dogovoreno, ovaj sporazum se mora poštovati. Sigurno je da se dijalogu uvek moramo vraćati“, izjavio je Pahor na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Slovenački predsednik naveo je da će zatražiti od Evropske unije liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

„Slovenija podržava evroatlantsku perspektivu Kosova“, dodao je Pahor.

Pahor je govorio i o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan i istakao da ova inicijativa nije alternativa priključenju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani govoreći o dijalogu sa Beogradom, istakla je da Srbija nije zainteresovana za postizanje sporazuma, već, kako je rekla, želi da destabilizuje Zapadni Balkan.

„Republika Kosovo je konstruktivna strana u ovom procesu“, kaže Osmani, citirajući pismo američkog predsednika Džoa Bajdena, da „uzajamno priznanje treba da bude u centru ovog procesa“.

Osmani je govorila o nesprovođenju postignutih sporazuma u Briselu, navodeći da dogovore ne sprovodi Srbija.

„Srbija nije implementirala dve trćine postignutih sporazuma, dok je Kosovo ispunilo 90 odsto. Jedini koji nije ispunila je Zajednica srpskih opština, čije formiranje nije u skladu sa Ustavom Kosova“, rekla je Osmani i dodala da Srbija nastavlja da finansira nelegalne strukture na Kosovu.

Komentarišući Otvoreni Balkan, predsednica Kosova smatra da je to prostor za širenje srpske hegemonije.

„U trenutku kada Srbija pokušava da igra vodeću ulogu u ovoj inicijativi, nema dobrih namera u odnosu na naš region. Drugačije bi bilo da je Srbija država koja ima za cilj mir i stabilnost i da je priznala Kosovo“, rekla je Osmani.

Pahor nakon sastanka sa Kurtijem: Slovenija zainteresovana da vidi napredak u dijalogu

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je nakon sastanka sa Borutom Pahorom da je Slovenija vredan partner i da se raduje unapređenju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane i bezbednosti.

„Slovenija je naš dragoceni partner jer delimo isti interes za mir i stabilnost u regionu i šire“, rekao je Kurti, izrazivši zahvalnost za doprinos Slovenije misiji NATO-a na Kosovu.

Kurti je od Slovenije zatražio podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama i inicijativama.

Pahor je, kako prenose mediji na albanksom jeziku, čestitao Kurtiju na novom pristupu upravljanju i istakao da je zainteresovan da sazna više o napretku pregovora sa Srbijom.

„Slovenija je zainteresovana da vidi napredak. Uprkos poteškoćama, razgovori se moraju nastaviti“, rekao je Pahor.

Kurti je ocenio ulogu Slovenije u ovom procesu kao veoma važnu, i zatražio njenu podršku da se “elaborira značaj promišljanja Srbije o pričinjenoj šteti, razaranjima, ratu, kao i zločinima na Kosovu”.

Ana Marković