Advokatica Filipović: Uhapšenom Dušku Arsiću određen pritvor od mesec dana

Јована Филиповић, адвокатица, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su po nalogu suda, sinoć oko 23 sata, na administrativnom prelazu Jarinje, Duška Arsića (51), zbog navodnog ratnog zločina, saopštila je Kancelarija za KiM. Advokatica, Jovana Filipović, potvrdila je za Gračanicu onlajn da je Arsiću određen pritvor od mesec dana.

Kako se ističe, Arsić je prema nalogu suda prebačen u Prištinu, gde je saslušavan do tri sata izjutra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je advokata Dušku Arsiću koji će ga besplatno zastupati, a o njegovom slučaju obavestiće i sve međunarodne organizacije koje deluju na prostoru KiM, navodi se u saopštenju.

Arsić je uhapšen dok se sa teritorije Kosova i Metohije vraćao u centralnu Srbiju i to u pratnji dvoje maloletne dece. “Reč je o čoveku koji je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije, gde ima i prebivalište u okolini Prištine i nikada, nikakvih problema nije imao, do sinoć kada je uhapšen za navodni ratni zločin”, ističe se u saopštenju, i dodaje se da “Arsić već godinama vodi sudski spor, jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen”.

“Očigledno je reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima”, napominje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističe se da je očigledno je da u Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta, kao o da “koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba”.

“Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Filipović: Arsiću određen pritvor od mesec dana

Advokatica, Jovana Filipović, potvrdila je za Gračanicu onlajn da je Dušku Arsiću određen pritvor od mesec dana.

„Dušku Arsiću određen je pritvor u trajanju od mesec dana zbog sumnje da je izvršio delo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te da je navodno u periodu od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovac učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice i zajedno sa drugim paravojnim formacijama počeo da maltretira i zlostavlja isto“, istakla je Filipovićeva.

Njigova advokatica je istakla da Arsić nikada nije bio pripadnik vojske, policije, kao ni bilo koje druge paravojne formacije, te da ne zna ni gde se pomenuto selo nalazi.

Istakla je da su izjave navodnih svedoka prikupljene u periodu septembra, oktobra i novembra meseca ove godine, posle više od 20 godina od navodnog zločina, odnosno nakon podnošenja tužbe protiv uzurpatore njegove imovine u Matičanu.

Milena Maksimović