Eksperti za bezbednost: Ne postoje mesta za obuku pripadnika ISIS-a na Kosovu

Илустрација Фото: Pixabay, Geralt

U Osnovnom sudu u Prištini ove nedelje podignuta je optužnica protiv jednog lica, zbog sumnje da je bivši pripadnik ISIS-a i da je aktivno učestvovao u aktivnostima te terorističke organizacije. Pojedini mediji pišu kako na Kosovu postoje poligoni za obuku pripadnika Islamske države, međutim, eksperti za bezbednost odbacuju takvu mogućnost.

Od 2012. do 2019. godine oko 253 muškarca je sa Kosova otišlo za Siriju, neki od njih i sa članovima porodice. 110 osoba je vraćeno 2019. godine, a očekuje se povratak i ostalih.

„Za oko 96 njih se očekuje povratak, od toga ima 43 muškarca, devet žena i 44 dece. Mi kao institucija za sektor bezbednosti preduzeli smo mere za njihovu integraciju shodno odluci partnera koalicija da ih integrišemo, ali opasnost postoji”, smatra ekspert za bezbednost Nuredin Ibiši Ljeka.

Poslednjih godina učestala su hapšenja na Kosovu, upravo zbog učestvovanja u terorističkim organizacijama, a javnost je uplašena činjenicom, da se svakodnevno među njima slobodno šeta i neki od pripadnika ISIS-a.

“I dalje postoji opasnost od širenja nasilnog ekstremizma i terorizma, ali mislim da ISIS jeste sistem, ali da se izlazi na kraju sa tim uz pomoć globalne koalicija za borbu protiv terorizma i mislim da smo do sada prednjačili, sprečili terorističke akte”, dodaje Ibiši Ljeka.

Njegov kolega Agim Musljiu nada se da teroristička organizacija ISIS ide ka kapitulaciji.

„Kosovo je dalo najbolji primer kako se tretiraju njeni članovi. Preduzete su sve neophodne mere za one izmanipulisane ljude koji su podržavali ISIS u bilo kojoj formi. Neki su osuđeni, dok su drugi na rehabilitaciji, posebno deca i žene koji su bili u područjima u kojima je ISIS bio aktivan“, ističe Musljiu, dodajući da na Kosovu nema pripadnika ISIS-a, te da ona lica koja su podržavala ovu terorističku organizaciju već izdržavaju kaznu.

Ibiši Ljeka odbacuje mogućnost postojanja mesta na Kosovu za obučavanje pripadnika Islamske države. Tvrdi da je 2015. usvajanjem Zakona o zabrani učestvovanja u stranim sukobima, u kosovskoj skupštini, dalo rezultata. Sa njim se slaže i Musljiu.

“Sada je veća kontrola, tako da, ja se nadam da će uz sve ove aktivnosti biti već nemoguća uključivanja, daleko od toga što su se nakada pominjali poligoni i centri za obuku. Tako da, za sada je sve pod kontrolom i mislim da neće biti više njih. Sada je problem usredsređen na reintegraciju i reputaciju povratnika, koji je, na samo za nas, nego i za region, Evropu i Svet, bolan”, smatra Ibiši Ljeka.

„Kosovske bezbednosne institucije, ali i međunarodne, ocenjuju da je rizik od ideologije ISIS-a za bilo kakav teroristički napad veoma slab. Takav napad se nikada nije dogodio na Kosovu. Oni koji su se bavili širenjem ideologije ISIS-a su organizacije koje su delovale na Kosovu pre 2008. godine, kada su međunarodne organizacije imale odgovornost za bezbednost na Kosovu. Kosovo je već 14 godina očišćeno od tako radikalnih ideologija. Ovo je samo stvar prošlosti“, istakao je Musljiu.

Na Kosovu postoje dva skloništa za povratnike iz Sirije i Iraka, koja se nalaze u okolini Prištine, najavljeno je otvaranje i trećeg, u Prizrenu, a na pitanje kakva saznanja o kampovima za obuku pripadnika ISISA poseduje Policija Kosova, nismo dobili odgovor.

Milena Maksimović