Pendarovski u Prištini: Potrebno zajedničko rešenje BG-PR koje ne ugrožava region

Стево Пендаровски и Вјоса Османи Фото: Економиа онлајн

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Prištini, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, da je potrebno zajedničko rešenje koje ne ugrožava region. Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da cilj Kosova ostaje članstvo u međunarodnim organizacijama.

Pendarovski je, na konferenciji za medija sa kosovskom predsednicom, rekao da će Kosovo i Severna Makedonija nastaviti saradnju na jačanju međusobnih odnosa

„Što se tiče spoljne politike, takođe podržavamo i stojimo na raspolaganju da podelimo svoja iskustva u aspiracijama EU i NATO. Spremni smo da imamo region sa ekonomskim prosperitetom i podržavamo Kosovo u regionalnim inicijativama. Makedonija podržava zajednička rešenja koja neće ugroziti region“, rekao je on.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da cilj Kosova ostaje članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Postoji volja za povećanjem saradnje između dve zemlje i za produbljivanjem bilateralnih odnosa. Obe zemlje imaju iste razloge za članstvo u Evropskoj uniji. Proces integracije u EU ostaje jedan od naših prioriteta i radićemo zajedno da pomažemo jedni drugima”, rekla je Osmani.

Takođe, naglasila je da Evropska unija još nije ispunila “obećanje o liberalizaciji viznog režima”.

„Očekujemo dalju podršku Makedonije, a kao što znate da se Kosovo suočava sa tendencijama Rusije i mi smo posvećeni odbacivanju ovih destabilizujućih uticaja“, rekla je Osmani.

Milena Maksimović