Danas je Sveti Nikola kome je u Srbiji posvećeno više od 1.100 crkava

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Srpska pravoslavna crkva slavi i njeni vernici slave danas, na dan kada je preminuo, Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Više od 30% vernika u Srbiji slavi danas svoju Krsnu slavu, kada se sprema isključivo posna trpeza.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Još kao dete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, „proizveo“ za sveštenika grada Mira.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, gde je podignuta velelepna crkva.

AĆ.