Sastanak o nestalima u Gračanici: Odaloviću onemogućen dolazak, Hotiju zasmetalo „Kosovo i Metohija“ u pozivu

Са данашњег састанка Фото: В.Ћуп

Na sastanak koji su u Gračanici danas organizovali predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Silvana Marinković i Negovan Mavrić iz Resursnog centra za nestale nisu se pojavili predstavnici Komisije za nestala lica iz Beograda i Prištine, Veljko Odalović, jer su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo, a Andin Hoti, jer mu je u pozivu zasmetao naziv “Kosovo i Metohija”.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa KiM Silvana Marinković istakla je da je današnji sastanak održan kako bi porodice saznale šta se dešava u pregovorima između Beograda i Prištine, a tiče se sudbine nestalih lica.

“Hteli smo da saznamo da li je došlo do nekog dogovora, sporazuma, i šta je u planu sledeće godine što se tiče rešavanja pitanja sudbine nestalih i kidnapovanih lica. Danas su ovde pozvani šefovi delegacija iz Beograda i Prištine, gospodin Veljko Odalović i gospodin Andin Hoti, međutim gospodin Andan Hoti nas je odmah obavestio da neće prisustvovati sastanku, zato što ja ne vodim računa da li pišem `Kosovo` ili `Kosovo i Metohija`. Jednostavno, političar nisam, niti se nešto mnogo razumem u to. Ja sam ovde kako bi se razjasnila sudbina kidnapovanih i nestalih lica, međutim, odgovor je bio da u Vladi Kosova ne postoji naziv `Kosovo i Metohija`, da je to protivustavno, i da zbog toga neće danas da prisustvuje sastanku. I da nisam tako napisala, verujem da ne bi došao”, istakla je Marinkovićeva.

„Mi nismo političari, kao što je Silvana rekla, mi se ne bavimo terminologijom, da li neko piše `Republika Kosovo` ili `Kosovo i Metohija`, nas interesuje samo da kada nekoga pozovemo, a to su dva ključna čoveka za nas, Andin Hoti i Veljko Odalović, da dođu, i čujemo šta je do sada urađeno od kada u Briselu postoji dijalog. Mi od svega toga, bar ja, nemam nikakvu informaciju. Kao predstavnik ne znam ništa. Ovo je pitanje rasvetljavanja sudbine nestalih, nije pitanje ni tablica, ni struje. To nama treba, samo taj odgovor. To što ne daju gospodinu Odaloviću da uđe na Kosovo, to nije naš problem, to je njihov problem“, rekao je Negovan Mavrić.

Sa druge strane, Marinkovićeva ističe da je prdsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Veljko Odalović, potvrdio svoj dolazak.

“On je krenuo, međutim, na prelazu Merdare mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju”, kazala je Marinkovićeva.

Umesto Odalovića, u Gračanicu su stigle njegove saradnice Vesna Bošković i Suzana Matijević koje nisu želele da daju izjave prisutnim medijima.

Mavrić je takođe rekao da su Udruženja dobila informaciju da se predsednik Komisije za nestale u Prištini Andin Hoti u petak sastao sa predsatvnicima iz albanskih Udruženja i glavnim pregovaračem u Prištini kada je dijalog u pitanju Besnikom Bisljimijem, ali da niko od Srba nije pozvan, te da je to, kako je rekao, diskriminacija.

“Mi se pitamo zašto nismo pozvani, pa smo zato danas zatražili da ovde dođu, i jedni, i drugi, i srpska strana i kosovska, da čujemo, i od jednih i od drugih šta se dešava, šta se radi i šta se planira”, kazao je Mavrić, koji inače dolazi iz multietničkog Resursnog centra i dodaje da i Odaloviću i Hotiju prva obaveza treba da bude rasvetljavanje sudbine nestalih.

“Nije dovoljno da se na svakom sastanku kaže da za njih ne postoje porodice Albanaca i Srba, već da su to za njih porodice kidnapovanih i nestalih. Međutim, on pokazuje sasvim nešto drugo. Samim tim što je u petak pozvao albanske porodice, a srpske nije, to znači da on ne želi saradnju sa nama, da ga kao Srbi ne interesujemo”, dodala je Marinkovićeva.

Prateći predizbornu kampanju akteulnog kosovkog premijera Aljbina Kurtija, Mavrić je stekao utisak da će se više raditi na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, te da je i postavljanje Andina Hotija za predsednika vladine Komisije za nestale, bilo obećavajuće.

“Međutim, nakon prvog sastanka Vučića i Kurtija, kada je on zatražio smenu Odalovića, mi smo znali da naš proces staje”.

Mavrić je podsetio da je Beograd odgovorio na sve zahteve Prištine, kada je provera lokacija u pitanju, što sa kosovskom stranom nije slučaj, jer se kako kaže, poslednjih šest meseci ništa nije radilo po tom pitanju.

“Ako znamo da su na Kosovu postojala 144 logora u kojima su bili Srbi, pitam sve Srbe, da li su imali prilike da provere bilo koju od tih lokacija”, istakao je Mavrić.

Na Kosovu se još 1.628 lica vodi kao nestalo.

Milena Maksimović