Prethodnu godinu obeležilo 128 napada na Srbe na Kosovu i Metohiji

Фото ГрачаницаОнлајн

Srbi na Kosovu i Metohiji ulaze u Novu godinu sa željom da se prošla, kada je, prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dogodilo 128 napada na njih, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve, ne ponovi.

Prebijanje trinaestogodišnjeg Nikole Perića iz Gojbulje kod Vučitrna i njegovog imenjaka i prezimenjaka u Zebincu kod Novog Brda, kao i jedanaestogodišnjeg Mihajla Stankovića iz Kosovske Kamenice, samo su neki od napada koji su se dogodili prošle godine. Obijanje kuća povratnika i ispisivanje grafita UČK u srpskim sredinama, nemoguće je i prebrojati.

“Napadi su posledica ideologije koju agresivno ispoveda Aljbin Kurti, zajedno sa Vjosom Osmani, ta ideologija je na jednom nivou veliko albanska, a na drugom nivou integralno kosovska u kojoj se mi ne prepoznajemo, ni u jednoj varijanti nas nema, ali ima napada na nas”, rekao je književnik i novinar Živojin Rakočević.

Preko 50 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve i groblja, među njima skidanje i paljenje crkvene zastave i lomljenje jarbola na kapiji manastira Gračanice, obeležili su godinu za nama, ali i tvrdnje prištinskih političara i navodnih eksperata da je srpska kulturna baština, kosovska

“To je čitav jedan talas falsifikovanja koji se prosto valja prema našem nasleđu i mi ćemo morati na to dinamično da odgovaramo i naukom i svedočenjem i služenjem službi i samim životom i učešćem u životu tih najvažnijih kulturnih, duhovnih i državnih tačaka našeg naroda. Srpske crkve i naše nasleđe na Kosovu i Metohiji je apsolutno naše vlasništvo”, dodao je Rakočević.

Istoričar Miloš Cile Mitić smatra da kada se govori o politici prištinskih zvaničnika i njihovoj modernoj istoriografiji, oni prema njegovim rečima, pokušavaju da zaborave svoj odnos prema srpskom pravoslavnom nasleđu na Kosovu i Metohiji i da ga prisvoje.

“Vi na terenu imate ljude koji skrnave obeležja, srkanve grobove, skrnave crkve i svetinje, a zvanična politika se polako okreće ka tome da se to opravda negde kao albansko nasleđe i to samo govori o pozadini cele te ideje da to odjednom postane albansko ili ilirsko, koje god nasleđe. Jednostavno istorijske činjenice neosporno govore o prisustvu srpskog naroda na ovom prostoru”, kaže Mitić.

Najupečatljiviji atak na Srbe u prošloj godini je upad kosovskih specijalaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, a samo nekoliko nedelja kasnije i u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan, kada je teško ranjen Srećko Sofronijević. Za srpske predstavnike na Kosovu i Metohiji svi napadi na Srbe imaju cilj da ih zastraše i proteraju sa ovih prostora.

“Ovaj narod je svoj na svome. Ovaj narod želi da živi u miru, ali isto tako želi da živi život dostojan čoveka u 21. veku. Predstoji još mnogo izazova, to je činjenica, ali ono što smo pokazali ovim protestima (na Jarinju i Brnjaku), zajedno sa građanima, jeste da smo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja”, izjavio je novinarima potpredsednik Srpske liste Igor Simić, kada je obilazio okupljene Srbe na Jarinju septembra meseca.

Poslednji vandalski čin, dogodio se samo nekoliko dana pred Novu godinu, kada je polomljeno osam spomenika na srpskom groblju u selu Kišnica, nadomak Gračanice.

Ana Marković