fbpx

Ne administrativnom teroru i diskriminaciji

Gračanica, 03. februar, 2016.god.

Direktoru Prištinskog narodnog pozorišta, Nenadu Todoroviću, Kosovska carinska služba je oduzela automobil, iako je imao uredno važeće saobraćajne isprave i dokumentaciju. Kako je Todorović ispričao novinarima, incident se dogodio kod mesta Kčić, nedaleko od Kosovske Mitrovice.
“Zaustavljen sam, jer sam vozio automobil sa registarskim oznakama Vrnjačka Banja. Iako sam imao sva važeća dokumenta, pasoš, međunarodnu vozačku dozvolu, kao i zeleni karton i osiguranje, kosovska carina je iz samo njima znanih razloga odlučila da mi oduzme vozilo” – ispričao je Todorović, koji je ovakvo ponašanje kosovske policije i carine, kao i vlasti, nazvao administrativnim iživljavanjem.

Predstavnici ustanova kulture, ali i civilnog sektora u Gračanici, danas su održali konferenciju za novinare na kojoj je poručeno da se nad kosovskim Srbima godinama sprovodi teror kosovske administracije i da se o tome više ne sme i ne treba ćutati.:
“ Iako smo planirali da obustavimo rad, umesto toga pred svaku našu predstavu čitaćemo “Proglas o nepristajanju. Biće to naš bunt protiv sistema koji nas diskriminiše i teroriše”, rekao je direktor Narodnog pozorišta, Nenad Todorović. “Ukoliko nastavimo da ćutimo zbog takvih administrativnih, uredbi može se dogoditi da nam u bliskoj budućnosti osim automobile, kosovske vlasti oduzimaju i stanove”, rekao je Todorović.
Direktor Doma kulture u Gračanici, Živojin Rakočević, ističe da je zabrinjavajuće što su Srbi na Kosovu prihvatili da trpe administrativnu diskriminaciju koja je, kako je rekao, “na žalost postala način našeg života”. “Srbi na Kosovu od 1974. godine žive u teroru zakona. On se nastavlja i danas, a neprijateljska i diskriminatorska administracija koristi svaku priliku da to na nama i pokaže”, ocenio je Rakočević.
Predstavnik NVO “Cenatar za mir i toleraniciju”, Bojan Teofilović smatra da je ovo što se sada događa kosovskim Srbima, kada su u pitanju saobraćajne isprave i lična dokumenta, rezultat delimično dogovorenih sporazuma o slobodi kretanja u Briselu. Teofilović tvrdi da nigde ne postoji tačan spisak u kome jasno i precizno piše šta je od dokumenata potrebno da imate, na kom šalteru da to izvadite, kako bi mogli slobodno i neometano da se krećete po Kosovu. “Iz tog razloga Briselski sporazum o slobodi kretanja po svom nahođenju tumače kosovski saobraćajci , policajci Ii carinski službenici”, zaključuje Teofilović.

I.M.

%d bloggers like this: