Малтретиране раднице Народног позоришта Приштина

Фото: РТВ Ким

Како је пренео РТВ Ким, на магистралном путу Косовска Митровица – Приштина, код Вучитрна, аутомобил у којем су била два младића, јурио је возило у којем су биле три раднице Народног позоришта Приштина.

Инцидент се догодио око 11 сати када су Иванка Симић, Тамара Томановић и Оливера Шћепановић, аутомобилом са регистарским таблицама Врњачке Бање кренуле на посао у Грачаницу.

Према речима Иванке Симић, организаторке у Народном позоришту Приштина, која је возила аутомобил, двојица непознатих младића у аутомобилу косовских регистарских ознака почели су да их прате, а потом су почели са провокацијама набијењем у реп аутомобила и претицањем.
Како је потврдила они су такође покушали и да њихов аутомобил изгурају са пута.
„Руке су ми се знојиле и само сам гледала како да своје колегинице и себе извучем из ове ситуације и да некако стигнемо барем до Приштине. Ја возим аутомобил са регистарским таблама Врњачке Бање. Не знам како ћу вечерас када будем завршила са послом да се вратим кући. Ово је стварно велики проблем“, казала је Симићева за РТВ Ким.
Кола у којима су били младићи су скренула на бензинску пумпу, а недуго потом, у близини Приштине, слична сцена се поновила само са другим аутомобилом у којем су била четворица младића.
По доласку у Грачаницу заменик директора Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић отишао је у станицу Косовске полиције у Грачаници са Симићевом да пријаве случај, али су полицајци то одбили да учине упућујући их да се врате у Вучитрн и тамо пријаве случај.
Када их је Радоњић упитао да ли је нормално да видно потрешене девојке шаљу назад у Вучитрн они су му наредили да напусти станицу, а Симићеву задржали у чекаоници да позову тужиоца и да он преиспита има ли основа да прихвати пријаву.
Радоњић се вратио у зграду Дома културе у Грачаници где се налазе просторије Народног позоришта Приштина и послао у станицу Томановићеву и Шчепановићеву да и оне дају изјаву и посведоче.
„Ја сам фрапиран чињеницом да ми имамо станицу полиције и полицајце који би требало да воде рачуна о нашој безбедности, а не можемо да рачунамо на њих. Ове три девојке раде у Грачаници, и нека врста елементарне пристојности, али и законске обавезе је да се узме пријава када се овако нешто деси. Овакве ситуације нису пријатне, повећава се та доза страха, видимо да се инциденти на Косову уможавају и имам осећај да поново долази неко време које постаје прилично небезбедно по нас“, истиче Радоњић.
Косовска полиција је на крају ипак узела изјаву од Симићеве.
„Узета је изјава од њих, обавештен је тужилац посебним извештајем код тужиоца и он ће предузети даље кораке и наредити полицији шта да ради даље“, казао је за РТВ Ким командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић.
Поједини радници Народног позоришта Приштина свакодневно путују на релацији Косовска Митровица-Грачаница. Глумица Тамара Томановић каже да их је данашњи инцидент узнемирио и да ће се свакако одразити на њихов рад.
„Уплашена сам. Биле смо у паници и оно што смо нас три доживеле може да се деси сваком. Ја већ две године путујем из Косовске Митровице до Грачанице и никада ми се није десио овакав инцидент. Сада сам уплашена и не знам шта ћемо даље“, каже Томановићева.