Žena bez inicijative i pokretačkog duha

Stub porodice, ali je nema na mestima gde se odlučuje.

Iako su pre nekoliko godina u većini opština na Kosovu, osnovane neformalne grupe žena, one još uvek nisu dovoljno funkcionalne. Na podizanju svesti kod žena radilo se dovoljno, medjđutim, opšti je utisak da one nisu dovoljno samostalne, a nedostaje im i inicijativa kako bi se ostvarile kao ekonomski snažne i samostalne.
Neformalne grupe žena su udruženja formirana kako bi se članice podstakle da se aktivno bave pitanjima i problemima žene u današnjem društvu. Izostanak aktivizma i učešča u procesima donošenja odluka, kao i nedovoljna zasupljenost žena na javnim i političkim funkcijama, uključujući i nezaposlenost, definisani su kao osnovni problemi sa kojima su one suočene unutar svoje zajednice, kaže Bojana Manitašević iz NVO CSD koja je organizovala brojne radionice u cilju pokretanje neformalnih zenskih grupa. “Od pet grupa koje su formirane u opštinama Gracanica, Ranilug, Parteš, Novo Brdo i Klokot, tri su već registrovane kao nevladine organizacije i angažovane su na problemima rešavanja položaja žena”, tvrdi Maniteševićeva,
Udruženje “Ženska inicijativa” iz Gračanice, postoji pet godina i do sada su članice udruženja organizovale brojne humanitarne akcije. Međutim, kako ističe predsednica ove inicijative, Sunčica Trajković, potrebno je još raditi sa ženama, obučavati ih i davati im vetar u leđa kako bi stekle dovoljno znanja i samopouzdanja za pokretanje sopstvenog biznisa.
“Mi smo tokom protekle godine sprovele jednu anketu na teritoriji Opštine Gracanica, kojom smo obuhvatili devet naselja. Rezultati su pokazali da je 70% žena nezaposleno, a na pitanje da li biste radije pokrenuli sopsteveni posao ili radili u javnim ustanovama, većina je odgovorila da bi radije radile u javnom sektoru”, ispričala je Trajkovićeva.
Anketa zapravo pokazuje listu lepih želja pripadnica lepšeg pola, međutim, posla u javnom sektoru nema. Iz NVO CSD poručuju da je neophodno raditi sa ženama, podsticati ih i pokazati im moguće puteve i načine kako da dođu do investicija i pokrenu sopstveni posao.

“Bez obzira što su one dovoljno edukovane, ovdašnje žene nemaju dovoljno hrabrosti, ocenila je Bojana Manitašević iz Nevladine organizacije Komunikacija za razvoj društva. Uticaj patrijarhalne sredine je jako prisutan, a žene smatraju da imaju previše obaveza kod kuće i nisu još spremne za više aktivizma, iako su svesne da jesu važne za zajednicu i društvo u celini”, kaže Manitaševićeva
Od startne pozicije žene su odmakle prilično, ali je to još uvek nedovoljno kako bi bile ekonomski samostalne, pokrenule privatni posao ili imale značajnu ulogu na loklanom ili centralnom nivou vlasti.

I.M.