Teniski reket na prvom mestu

Mlada teniserka Marija Đorđević iz Gračanice, nedavno se vratila iz Beograda, gde je na poziv Novaka Đokovića, bila gost Dejvis kup reprezentacije Srbije i dobila dozvolu da trenira na Novakovoj akademiji za tenis. Iako je najbolja teniserka na Kosovu odlučila je da ne igra za kosovsku reprezentaciju, nastaviće i dalje da trenira i priprema se za turnire i na Kosovu i u Srbiji.

Marija je osvojila je brojne turnire, o čemu svedoče pehari, medalje i priznanja. Međutim, ovi uspesi su za većinu medija bili nezanimljivi sve dok predsednik kosovskog teniskog saveza, Škeljzen Domi, nije na svom tviter nalogu objavio kako će srpska teniserka iz Gračanice, zaigrati za tenisku reprezentaciju Kosova u FED Kupu. Tada su vest munjevito preneli svi mediji. Iako to nije potvrdila, Marija se našla na udaru javnosti i dnevne politike.

„Zaista sam jako teško podnela sve to, razne komentare i razne nebuloze od strane mojih sugrađana, ali prijatelji i moja porodica su zaista znali da ja neću igrati za reprezentaciju Kosova“, kaže Marija.

Društvene mreže su se usijale, iako je Marija već odlučila da ne igra za kosovski tim.

“Presudno je to što sam ja Srpkinja i ne bih volela da sutra neko prstom upre u mene i kaže da sam ja prva sportiskinja koja je zaigrala za reprezentaciju Kosova. Sve to svalilo na mene I ovo više nije pitanje sporta već politike“, ispričala je Marija.

Ovoj devojci predstoji članstvo u Teniskom savezu Srbije, kako bi mogla da igra turinire. Na poziv Novaka Đokovića, ona je bila specijalni gost Dejvis kup reprezentacije Srbije na meču protiv Kazahstana. Dobila je dozvolu da na Novakovoj akademiji za tenis trenira kad god bude u Beogradu. Svesna je da je izabrala skup sport i da njeni roditelji nisu u prilici da je novčano podrže, ali od teniskog terena ne odustaje.

Put do uspeha nije lak i potrebno je puno odricanja. Biće za Mariju još pehara, to je sigurno. Ali, takođe je sigruno da bi oni koji se bave politikom trebalo da se zapitaju, da li su učinili dovoljno kako bi im pripalo mesto na fotografiji kraj sportiste koji je osvojio neki značajan turnir.

I. M.