fbpx

Gračanici hitno potrebno Javno komunalno preduzeće

Bilo da je temperatura visoka, bilo da pada kiša ili duva malo jači vetar, Gačanicom se širi neprijatan miris sa obližnje divlje deponije, koja se nalazi na manje od petsto metara od centra, iznad naselja Padalište. Prošle godine, pomenuta deponija je bila sklonjena u velikoj akciji “Očistimo Gračanicu”.
“To je decenijski problem. Dakle, mi smo jednom već sanirali tu deponiju, ali ona se opet pojavila. Naravno, ne sama od sebe. Sada imamo u planu da polako krenemo da sklanjamo to smeće. Imamo predlog idejnog projekta za pravljenje klasifikacionog ili transfernog centra, ali zakonske procedure, koje važe na nivou Kosova, iziskuju, ne samo vreme, već i troškove i određene birokratske zavrzlame. Prvo treba da odradimo studiju, ne o izvodljivosti projekta, nego studiju o uticaju na životnu sredinu. To mora da radi neko ko je sertifikovan u sistemu Kosova, a tek na osnovu toga mi treba da tražimo od Ministarstva za zaštitu životne sredine licencu za to, odnosno dozvolu za izgradnju takvog transfernog centra. Tek onda treba da obezbedimo novac za izgradnju tog i takvog centra”, kaže gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić.
Regionalno preduzeće “Pastrimi”, koje godišnje iz opštinskog budžeta “usisa”, po podacima Odeljenja za finansije opštine Gračanica i preko 70 000 evra, očigledno nije u stanju da čisti teritoriju najveće opštine sa srpskom većinom na Kosovu. Formiranje lokalnog komunalnog preduzeća, omogućilo bi efikasnije čišćenje naseljenih mesta u opštini Gračanica. Međutim, zahtev za formiranje komunalnog preduzeća, centralna administacija na Kosovu, ne rešava, već dve godine.
“Naš zahtev za formiranje komunalnog preduzeća, stoji skoro dve godine u Ministarstvu za ekonomski razvoj. Mi smo u tom zahtevu napravili već nekoliko izmena. Dakle, izbacili smo iz sistematizacije i pravilnika, koji smo dali na usvajanje ministarstvu, brigu o vodovodnoj mreži, s obzirom da je to ingerencija regionalnog vodovoda. Mislim da je tu najveći problem u upravljanju čvrstim otpadom. Znate, na Kosovu postoji pet ili šest, nisam siguran, regionalnih preduzeća koja se bave odnošenjem čvrstog komunalnog otpada i svako formiranje opštinskog komunalnog preduzeća, povlači sa sobom oduzimanja jednog dela sredstava tim regionalnim preduzećima”, kaže Kostić i napominje da problem sa divljim deponijama i odnošenjem čvrstog otpada, nije samo problem opštine Gračanica, već i drugih kosovskih opština.
Više je nego očigledno da građani sami sebi, u velikoj meri prave problem odlaganjem smeća na divljim deponijama. Nadležni u opštini Gračanica će i ove godine organizovati akciju čišćenja, ali koliko će to trajati, pita se Kostić:
“Nije problem ukloniti divlju deponiju, problem je odbraniti mesto da se opet ne stvori ta divlja deponija. Ali, tu nam svakako treba pomoć medija, tu nam treba pomoć i nevladinog sektora,kao i prosvetnih radnika. Treba nam pomoć svih i krajnje je vreme da počnemo da menjamo svest i odnos prema životnoj sredini”, zaključuje predsednik opštine Gračanica.

%d bloggers like this: