Грачаници хитно потребно Јавно комунално предузеће

Било да је температура висока, било да пада киша или дува мало јачи ветар, Гачаницом се шири непријатан мирис са оближње дивље депоније, која се налази на мање од петсто метара од центра, изнад насеља Падалиште. Прошле године, поменута депонија је била склоњена у великој акцији “Очистимо Грачаницу”.
“То је деценијски проблем. Дакле, ми смо једном већ санирали ту депонију, али она се опет појавила. Наравно, не сама од себе. Сада имамо у плану да полако кренемо да склањамо то смеће. Имамо предлог идејног пројекта за прављење класификационог или трансферног центра, али законске процедуре, које важе на нивоу Косова, изискују, не само време, већ и трошкове и одређене бирократске заврзламе. Прво треба да одрадимо студију, не о изводљивости пројекта, него студију о утицају на животну средину. То мора да ради неко ко је сертификован у систему Косова, а тек на основу тога ми треба да тражимо од Министарства за заштиту животне средине лиценцу за то, односно дозволу за изградњу таквог трансферног центра. Тек онда треба да обезбедимо новац за изградњу тог и таквог центра”, каже градоначелник Грачанице, Владета Костић.
Регионално предузеће “Пастрими”, које годишње из општинског буџета “усиса”, по подацима Одељења за финансије општине Грачаница и преко 70 000 евра, очигледно није у стању да чисти територију највеће општине са српском већином на Косову. Формирање локалног комуналног предузећа, омогућило би ефикасније чишћење насељених места у општини Грачаница. Међутим, захтев за формирање комуналног предузећа, централна администација на Косову, не решава, већ две године.
“Наш захтев за формирање комуналног предузећа, стоји скоро две године у Министарству за економски развој. Ми смо у том захтеву направили већ неколико измена. Дакле, избацили смо из систематизације и правилника, који смо дали на усвајање министарству, бригу о водоводној мрежи, с обзиром да је то ингеренција регионалног водовода. Мислим да је ту највећи проблем у управљању чврстим отпадом. Знате, на Косову постоји пет или шест, нисам сигуран, регионалних предузећа која се баве одношењем чврстог комуналног отпада и свако формирање општинског комуналног предузећа, повлачи са собом одузимања једног дела средстава тим регионалним предузећима”, каже Костић и напомиње да проблем са дивљим депонијама и одношењем чврстог отпада, није само проблем општине Грачаница, већ и других косовских општина.
Више је него очигледно да грађани сами себи, у великој мери праве проблем одлагањем смећа на дивљим депонијама. Надлежни у општини Грачаница ће и ове године организовати акцију чишћења, али колико ће то трајати, пита се Костић:
“Није проблем уклонити дивљу депонију, проблем је одбранити место да се опет не створи та дивља депонија. Али, ту нам свакако треба помоћ медија, ту нам треба помоћ и невладиног сектора,као и просветних радника. Треба нам помоћ свих и крајње је време да почнемо да мењамо свест и однос према животној средини”, закључује председник општине Грачаница.