fbpx

Nastavlja se paljevina srpskih kuća

Ораховац панорама

Ораховац панорама

Srbi koji žive u opštini Orahovac, dva dana posle paljevine kuće Tome Baljoševića u ovom mestu su uznemireni. To je za portal Gračanica online, rekla direktorka Dečijeg vrtića “Naša radost” iz ovog mesta, Ljiljana Radić.

“Mislili smo da je vreme paljevine i uznemiravanja prošlo, ali eto, izgleda da nije. Paljevina, koja se dogodila usred bela dana, dodatno opominje i poziva na oprez”, rekla je Radićeva.

Inače, kuća Tome Baljoševića, zapaljena je u vreme posete zamenika premijera Kosova, Branimira Stojanovića, Velikoj Hoči i Orahovcu, a u kući niko ne živi, od 1999.godine. Jula 1998.godine, prilikom napada na Orahovac, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, oteli su čitavu porodicu Baljošević: Tomu, njegovu suprugu Slavku, sina Sašu, snahu Snežanu i jednogodišnjeg unuka Ninoslava. Snežana, Slavka i mali Ninoslav su posle 12 dana oslobođeni iz logora OVK-a, dok su Toma i Saša, pronađeni mrtvi u jami, nadomak Orahovca.

Predsednik Privremenog organa opštine Orahovac, Golub Kujundžić, inače, prvi komšija Baljoševića, kaže da na sreću, požar nije zahvatio njegovu kuću, jer su vatrogasci, kao i pripadnici Kosovske policije, brzo regaovali:

“S obzirom da smo slične situacije imali i ranije prilikom poseta zvaničnika, verovatno je i ovo smišljena provokacija i incident koji treba da nam da neku poruku koja ne sluti na dobro,” kaže Kujundžić.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera i Ivan Tomić, direktor Kancelarije za zajdnice pri Vladi Kosova, koji su se u to vreme nalazili u obližnjoj Velikoj Hoči, za događaj su saznali tek pri povratku u Prištinu.

“Radi se o kući koja je prazna već 16 godina i koja je bila laka meta za neke koji su, prema mom mišljenju, pre svega želeli da pošalju poruku, ne samo meni nego verovatno i tim ljudima koji tamo žive, a to je da bi trebalo da odustanemo od tih ljudi koji žive u prilično lošim uslovima,” rekao je Stojanović, zaključivši da se radi o, kako je rekao, ekstremnoj manjini.

Paljevina kuće Tome Baljoševića, poslednji je u nizu napada na srpsku imovinu na Kosovu. Pre samo mesec dana, na meti nepoznatih napadača, koji skoro po pravilu retko budu otkriveni, bile su povratničke kuće u opštini Klina.

A.Ć.

%d bloggers like this: