fbpx

Održana prva vanredna sednica SO Gračanica

Одборници Скупштине општине Грачаница

Одборници Скупштине општине Грачаница

Odbornici Skupštine opštine Gračanica na prvoj vanrednoj sednici razmatrali su i usvojili godišnje izveštaje o radu nekoliko opštinskih odeljenja.

U sali Skupštine opštine Gračanica održana je prva vanredna sednica, a odbornici su raspravljali o ukupno jedanaest tačaka Dnevnog reda predhodno donešenog na prvoj vanrednoj sednici Odobra za politiku i finansije.

Na samom početku usvojen je zapisnik sa prve redovne sednice održane 8. februara 2016. godine.

Razmatrana je i potom usvojena preliminarna odluka Komisije za dodelu subvencija nevladinim organizacijama i udruženjima za 2016. godinu. Predsednik komisije Stefan Filipović kazao je da je ukupno pristiglo 132 predloga od 108 aplikacija.

Odbornici su na predlog direktora finansija Slaviše Ničića odobrili prenos neutrošenih finansijskih sredstava iz 2015. godine u 2016. godinu, kao i transfer sredstava iz kapitalnih troškova u robe, usluge i subvencije.

Na predlog predsedavajuće Brankice Kostić usvojena je izmena i dopuna poslovnika o radu Skupštine opštine Gračanica.

Odbornici su potom razmatrali i usvojili godišnji izeštaj o radu odeljenja za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, odeljenja za planiranje, urbanizam, katastar i zaštitu životne sredine, i odeljenja inspekcije.

Direktorica odeljenja za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport istakla je da je opština Gračanica nastavila sa logističkom i tehničkom podrškom školama.
„Izmiruju se računi za struju, vodu, komunalije za škole na našoj teritoriji“, kazala je ona govoreći o svom izveštaju.

Direktor odeljenja za planiranje, urbanizam, katastar i zaštitu životne sredine Dejan Jovanović istakao je da je u protekloj godini ukupno ralizovano 38 kapitalnih projekata.
„Najvažniji projekat je rekonstrukcija puta od Batusa do Novog Naselja, asfaltirali lokalne ulice u više mesta, izgradili smo pomoćni objekat za crkvu u Gornjoj Gušterici, počeli fiskulturnu salu u Lapljem Selu, a u centru Gračanice izgradili smo Info-centar, kao i Biznis centar, a u Badovcu pomogli izgradnju crkve…itd“, kazao je Jovanović.

Direktor inspekcije Miloš Dimitrijević je obrazlažući izveštaj za svoje odeljenje kazao da su najveći rezultati postignuti kada je u pitanju građevinska i inspekcija za zaštitu životne sredine.
„Građevinska inspekcija je sprečila divlju gradnju u opštini Gračanica, a kada je zaštita životne sredine uradili smo akcioni plan i već smo nagrađivani za sprečavanje i uklanjanje divljih deponija“, kazao je Dimitrijević.

Na današnjoj sednici razmatran je izveštaj rada Policijske stanice Gračanica za 2015. godinu. Odbornike je između ostalog zanimala struktura i organizacija policijske stanice.

Odbornik Goran Lazić je od komandira Bratislava Trajkovića tražio odgovor na pitanje: „Ko je odgovoran za intervenciju pripadnika specijalne jedinice ROSU prilikom iseljavanja uzurpatora stanova u naselju Padalište?“ Trajković je kazao da je policija angažovana na osnovu zahteva opštine Gračanica, ali da je intervenciju ROSU zatražio on zbog blokiranog ulaza u zgradu.

Odbornik Siniša Simijonivić iz Batusa zatražio je veće prisustvo policije u tom mestu zbog mešovitog stanovništva koje tamo živi. Trajković je kazao da je stalno prisustvo policije na nekom mestu nemoguće zbog nedovoljnog broja policajaca.

Odbornici su jednoglasno usvojili predlog odluke o usvajanju aneksa memoranduma „Razvoj i upravljanje sektora umetnosti i ručnih radova“, između opštine Gračanica i „REA“ Priština, na predlog predsednika opštine Vladete Kostića.

Pod tačkom razno odbornici su raspravljali o funkcionisanju Zadruge u Donjoj Gušterici.

Komletan tekst preuzet sa sjta Opštine Gračanica, nelektorisan

%d bloggers like this: