M.Đurić: Politička elita na KiM mora da iskorenu mržnju prema Srbima

Martovski pogrom je trebalo da bude samo poslednja etapa u realizaciji programa, čiji je krajnji cilj etničko čišćenje Srba na prostoru Kosova i Metohije, rekao je u Gračanici direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Govoreći na svečanoj akademiji, koja je povodom obeležavanja dvanaest godina od pogroma nad kosovskim Srbima, održana u Domu kulture u Gračanici, Đuric je ocenio da su i 17. mart i proterivanje Srba u junu 99. godine, organizovani iz istih centara.
„Ja nemam dilemu da su kapacitet za organizovanje jedne ovakve složene operacije mogle imati samo iste one političke i bezbednosne strukture koje su i junu 99. godine organizovale i pogrome i kolone i reke ljudi, koji su u muci i patnji napustili Kosovo i Metohiju“, rekao je Đurić .
Šef vladine Kancelarije za KiM je podsetio da je produbljivanje etničke distance između Srba i Albanaca i dalje programski cilj mnogih albanskih političkih partija i pokreta na Kosovu.
„Cilj je ukorenjen u šovinistiškoj ideji da Srbi i njihova kultura nemaju šta da traže na ovom prostoru. Zato se i danas na terirotiji Kosova i Metohije napadju Srbi ili prevrću kamioni sa robom, zato sto je ona iz Srbije“, kaže Đurić
Đurić je napomenuo da kosovske vlasti ne pružaju nikakvu garanciju da se zločin nad Srbima neće ponoviti. Kako je rekao, u govorima prištinskih političara i danas se od Begorada i predstavnika kosovskih Srba smišljeno prave dežurni krivci za sve društvene probleme. „Politička elita na Kosovu mora da iskoreni mržnju, umesto što je pojedini politički predstavnici u kosovskim institucijama uporno generišu“, rekao je Đurić.

Đurić je istakao da Vlada Republike Srbije vodi miroljubivu politiku, koja garantuje da u budućnosti, ni srpska ni albanska deca neće morati da strepe od novih pogroma. „ Srbija i srpski narod, nastaviće da grade mostove saradnje, štiteći i Albance i Srbe, od onih čije su reči oštre, srca neiskrena, a krvavi prsti u tuđim džepovima“, rekao je u Gračanici direktor kancelarije za Kim Vlade Republike Srbije, Marko Đurić.

I.M.