Mart: 12 godina posle

Svečana akademija u Domu kulture u Gračanici

Preskupa je ova sveta zemlja da bi je prodali ili ustupili, rekao je vladika Raško- prizrenski Teodosije, na svečanoj akademiji, upriličenoj provodom obeležavanja još jedne godišnjice od pogroma nad kosovskim Srbima, 17. marta 2014.godine. Vladika Teodosije je rekao da je ova zemlja natopljena krvlju stradalnika, suzama naših majki i znojem trudbenika, koji su nam je ostavili u amanet i zato je moramo sačuvati. „ I nakon pogroma, sa verom u Boga, krenuli smo da obnavljamo porušeno, a pre svega da utvrđujemo živu Crkvu“. Vladika je podsetio da su liturgije koje se služe u obnovljenim hramovima, zalog nade i poziv vernom narodu da se vrati, kako bi svi zajedno učestvovali u duhovnoj obnovi svoga roda na Kosovu i Metohiji.

U ime porodica kidnapovanih i nestalih Srba, obratila se Nataša Šćepanović iz Istoka koja je rekla da se 17. mart ne sme zaboraviti i da se nikada više ne sme ponoviti. Ona je podsetila na osamnaestogodišnju bol uništenih i unesrećenih porodica, koje postavljaju pitanje zašto još niko nije odgovarao za počinjene zločine.

Svečanom akademijom, u prisustvu predstavnika crkve, predstavnika Vlade Republike Srbije, lokalnih vlasti, srpskih predstavnika u institucijama Kosova i brojnih građana, u velikoj sali Doma kulture u Gračanici, obeležena je godišnjica od pogroma nad kosovskim Srbima, 17. marta 2004. godine.

Pored članova hora Prizrenske bogoslovije, Kamernog vokalnog sastava Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i mladog gitariste iz muzičke škole „Stevan Hristić“ iz Stanišora, u programu je učestvovao i gudački kvartet studenata Fakulteta Umetnosti iz Zvečana. Prikazan je i dokumentarni film „17. mart 2004. – da se ne zaboravi“.

Svečanu Akademiju povodom obeležavanja godišnjice od pogroma nad Srbima na KiM ogranizovali su Dom Kulture u Gračanici i Kanelarija za KiM.

I.M.