V. Odalović: Inspiratore i počinioce 17. marta 2004. privesti pravdi

Albansko društvo na Kosovu mora da se suoči sa svojim zločinom nad Srbima, „ukoliko to ne urade, nema za njih budućnosti i perspektive“, rekao je predsednik komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Veljko Odalović. On je podsetio da je Tribunal u Hagu, koji je, kako je ocenio, napravljen po volji moćnika, zaćutao pred zločinima, koji su na očigled međunarodne zajednice, počinjeni nad Srbima.

Podsetivši da su kosovski Srbi u svojoj novijoj istoriji imali dva pogroma, prvi 1999. godine dolaskom snaga NATO-a , a drugi 17. marta 2004. godine, predsednik vladine komisije za kidnapovana i nestala lica, Veljko Odalović, napravio je paralelu između ova dva datuma.

„ U oba slučaja je sve organizovano sa istim scenarijem, samo malo modifikovanim, od istih izvšioca, istih nalogodavaca sa ciljem da se sa prostora KiM protera i uništi sve što je srpsko. Ono što najviše boli sve nas, ali i porodice postradalih, kidnapovanih i nestalih, jeste činjenica da oni koji su bili inspiratori i počinioci zlodela, nisu izvedeni pred lice pravde“, rekao je Veljko Odalović na Akademiji, koja je povodom obeležavanja pogroma nad Srbima 17. marta 2004. godine, održana u velikoj sali Doma kulture u Gračanici.