Princ Čarls u Sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu

Posle razgovora sa odlazećom kosovskom predsednicom, britanski princ Čarls je položio cveće na spomenik nestalima ispred Skupštine Kosova, dok se njegova supruga Kamila, u Kosovu Polju, sastala sa predstavnicima romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Posetu Kosovu, princ je zatim nastavio obilaskom britanskih vojnika KFOR-a, a zatim je u Prizrenu, prisustvovao međuverskoj konferenciji. U Prizrenu je obišao Sinan pašinu džamiju, katoličku crkvu Majku pomoćnicu i posetio skoro obnovljeni Saborni hram Svetog Đorđa, gde su ga dočekali episkop Raško prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić. Dok je vladika Teodosije pokazivao slike uništenih crkava i manastira tokom martovskog pogrom, trajala je pesma teologa, koji su pevali vaskršnji tropar. Mimo protokola, princ je razgovarao i sa Srbima povratnicima, kojima je poručio da će se moliti za njih.

Tokom posete Kosovu, princ Čarls je razgovarao i sa britanski privrednicima na Kosovu, predstavnicima kulturnog i javnog života, liderima nekoliko nevladinih organizacija, kao i sa predstavnicima manjina. Posebnu pažnju je posvetio Srbima u kosovskim institucijama. Mnogobrojni građani, sa britanskim i kosovskim zastavama, pozdravljali su princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu na ulicama Prištine i Prizrena, dok su Udruženja kidnapovanih i nestalih, i Albanaca i Srba, zatražili pomoć u pronalaženju svojih najmilijih.

A.Ć.