Divlje deponije, kako ih se rešiti?

Na teritoriji Opštine Gračanica postoji desetak divljih deponija. Iako su prošle godine u akciji „Očistimo Gračanicu“  mnoge deponije uklonjene, a teren očišćen, ponovo nastaju nove.  Apeli i opomene nisu urodili plodom,  zato su  inspektori  Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Opštine Gračanica prinuđeni da novčano kažnjavaju nesavesne građane koji odlažu otpad na mestima koja nisu predviđena za to.  U toku prošle godine novčano je kažnjeno petnaest pojedinaca. U prva tri meseca ove godine, napisane su dve kazne neodgovornim građanima.  „ Kazne su u opsegu od  20 do 200 evra, za fizička lica.

„U zavisnosti od toga koja se vrsta otpada baca i da li se smeće baca  na javnim površinama ili u reci, određena je i visina novčanih  kazni“, kaže inspektor iz opštinskog  Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine,  Stefan Popović.

Kako bi problem  divljih deponija oko Gračanice trajno bio rešen, Opština Gračanica je formirala radnu grupu, koja je kosovskom  Ministarstvu  zaštite životne sredine i prostornog  planiranje predala projekat za formiranje  „Transfernog centra“ . U njemu bi,  kažu u Opštini,  trebalo da  se sakuplja i klasifikuje staklena i plastična ambalaža, komunalni i biorazgradivi otpad.  Međutim, posao oko realizacije ovog projekta komplikuje obimna birokratska procedura, ističe  predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić.

„Prvo treba neko  sertifikovan u sistemu Kosova  da uradi studiju, ne o izvodljivosti projekta, nego o uticaju  na životnu sredinu.  Na osnovu te studije mi možemo od Ministarstva za zaštitu životne sredine  da tražimo dozvolu za izgradnju  „Transfernog centra“.  Na kraju treba obezbediti novac za njegovu izgradnju“, rekao je Kostić.

Izgradnja  „Transfernog centra“  za klasifikaciju otpada neće biti održivo rešenje ukoliko svi zajedno ne radimo na očuvanju svog životnog okruženja.  Neophodno je i putem različitih kampanja uticati na svest građana  da  trebaju biti odgovorni  prema svojoj životnoj sredini,  kažu u opštini Gračanica.

I.M.