fbpx

Jevtić: Raseljeni imaju pravo na povratak

Bezbednost, dijalog i reintegracija, bile su glavne teme sastanka tehničke radne grupe za pronalaženje trajnog rešenja  problema  raseljenih lica. Sastanaku, koji je održan u Prištini, prisustvovali su:  predstavnici OEBS-a, UNHCR-a, Komesarijata za izbeglice i raseljena lica Republike Srbije, predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju,  predstavnici  kosovskih ministarstava,  kao i predstavnici Ministarstava rada i socijalnog staranja Rebulike Crne Gore i Makedonije.

Ministar za zajednice i povratak Vlade Kosova, Dalibor Jevtić, rekao je da trenutna politička situacija na Kosovu otežava povratak raseljenih i da su za to odgovorne kosovske institucije. Protesti opozicije su, nažalost, usmereni protiv jednog naroda, odnosno protiv Srba, rekao je Jevtić novinarima, izražavajući i bojazan od narastanja islamskog radikalizma.

„Svedoci smo da su u nekoliko navrata pristalice opozicije na Kosovu prevrtali kamione sa srpskom robom, što je neprihvatljivo. Trgovina treba da povezuje ljude,  a  takvi postupci  su neprihvatljivi jer odmažu u procesu izgradnje poverenja i pomirenja”, rekao je kosovski ministar za povratak i zajednice.

Davanje preporuka i predloga za rešavanje problema povratnika i stvaranje uslova za povratak svih koji to žele, cilj je ovakvih sasatanaka, kao i formiranja same radne grupe, podvukao je Jevtić i naglasio da je posebno važno da se sve dogovoreno sprovede na terenu:

„Kada govorimo o bezbednosti povratnika, najveća odgovornost  je na kosovskim institucijama i u većinskom albanskom narodu, jer Albanci moraju prihvatiti da raseljeni imaju pravo na povratak,”- zaključio je Jevtić.

Organizatori sastanka su OEBS i UNHCR.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: