fbpx

Dalibor Jevtić: Ako budemo uporni, biće nas više

Metohijsko selo Žač, u kome je do 1999.godine bilo 78 srpskih kuća, bilo je spaljeno do temelja posle odlaska bezbednosnih snaga Republike Srbije sa prostora Kosova, a stanovništvo je izbeglo u centralnu Srbiju i Crnu Goru. 2010.godine, 28 marta, organizovano se u selo vratilo 18 porodica sa troje dece. Povratnike u selu Žač, na šestogodišnjicu njihovog povratka, obišli su danas Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

“Žač je najbolja poruka svima onima koji razmišljaju o tome da li na Kosovo treba da se vrate. Žač je pokazatelj da je to moguće, uz upornost koja je pokazana ovde u Žaču pre šest godina. Dakle, možemo uspeti u nameri da nas na Kosovu bude više nego što nas danas ima, samo ako smo uporni, kao što su to bili Žačani,” rekao je danas u Žaču, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.

Jevtić je obećao pomoć ministarstva na čijem je čelu, ali je pozvao meštane na jedinstvo, jer bez jedinstva, kako je rekao, nema napretka. Takođe, ministar za povratak je pozvao i Albance i ostale kosovske institucije da zajednički omoguće povratak svih onih koji žele da se vrate i opstanak onima koji su se vratili na svoja vekovna ognjišta.

Vlada Srbije u svim razvojnim strategijama odvaja finansijaska sredstva za Kosovu i Metohiju, rekao je Zamenik direktora kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, dušan Kozarev i obećao meštanima Žača da će zajedno sa ministarstvima u Vladi Kosova, na čijem su čelu Srbi, nastaviti da podržava povratak na KiM.

Meštani sela Žač su se organizovano vratili na svoja spaljena ognjišta i skoro godinu dana su proveli u šatorima. Više puta su napadani, čak je i pucano na njih od strane nepoznatih lica. Danas u selu živi 15 porodica i sedamnaestoro dece. Deca pohađaju školu u obližnjem Osojanu, meštani se bave poljoprivredom, a ataru sela nije bilo prodaje zemlje.

A.Ć.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: