fbpx

Rektor Milačić: Integrisani Univerzitet nije politika Vlade Srbije i premijera Vučića

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. Srećko Milačić, naglašava da je  predlog direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja o osnivanju tzv. Integrisanog univerzita u Kosovskoj Mitrovici, Đurićeva samoinicijativna i nepromišljena odluka.  U saopštenju dostavljenom medijima rektor Milačić upozorava da je odluka direktora Kancelarije za KiM u suprotnosti sa politikom Vlade Republike Srbije i premijera Vučića, te hitno zahteva sastanak sa njim.

 

Saopštenje koje je prosleđeno redakciji Gračanicaonlajn prenosimmo u celosti:

 

Saopštenje rektora Univeziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitorivici

 

Celokupnu akademsku zajednicu na Kosovu i Metohiji zatekla je vest o predlogu direktora  Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića upućenog Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja o osnivanju tzv. Integrisanog univerzita u Kosovskoj Mitrovici.

Znam da je gospodin Marko Đurić predstavnik Vlade Republike Srbije i  da bi samim tim trebalo  da postupa u skladu sa politikom Vlade i premijera Aleksandra Vučića, a to je oduvek bila  politika očuvanja Univerziteta, kao stožera opstanka srpskog naroda na Kosmetu.  Postavlja se,  međutim, pitanje da li je on u sprezi sa ljudima koji rade protiv interesa Univerziteta, a sve  zarad ostvarivanja svojih ličnih interesa,  ili  je nešto drugo po sredi.

Univerzitet  ima pedesetogodišnju tradiciju i sa njega su potekla mnoga značajna imena srpske  kulture, politike, nauke i umetnosti.  Univerzitet je oduvek imao podršku premijera Aleksandra Vučića, pa čudi odakle hrabrosti Marku Đuriću da samoinicijativno nastupi sa predlogom koji je uznemirio celokupnu javnost na Kosovu i Metohiji.

Gospodin Marko Đurić je inicijator, a ministar Verbić nalogodavac ovog neočekivanog  veleobrta.  Zabrinjavajuće je,  i vređa zdrav  razum, Đurićeva inicijativa i Verbićevo ekspresno  reagovanje. Očigledno im se žuri jer se traži od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Vlade Republike Srbije, koja je u tehničkom mandatu da, gle čuda, kao pitanje svih pitanja, po hitnom  postupku, na dnevni red bude stavljeno stvaranje integrisanog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj  protivzakonit i uvredljivo obrazložen predlog je rezultat  drastičnog  kršenja  autonomije Univerziteta  i  favorizovanja  kompromitovanih kadrova koji su spremni da iz privatnih interesa rade na štetu Univerziteta. Siguran sam da je Marko Đurić  samoinicijativno doneo  ovu nepromišljenu odluku, jer je ona u suprotnosti sa politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića,  koji se za sve vreme svog političkog delovanja zalaže za unapređenje rada Univerziteta i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Marko Đurić očigledno unosi razdor svojim  nesuvislim predlozima koji nailaze na odobravanje samo onih koji ne misle dobro srpskom narodu.

Zbog prevazilaženja nastale situacije zahtevamo hitan sastanak sa premijerom,  jer jedino njemu  verujemo i sigurni smo da  je on  garant opstanka Univerziteta i Srba na Kosovu i Metohiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: