fbpx

Rektor Milačić: Integrisani Univerzitet nije politika Vlade Srbije i premijera Vučića

Ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, проф. Срећко Милачић, наглашава да је  предлог директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића Министарству образовања, науке и технолошког развоја о оснивању тзв. Интегрисаног универзита у Косовској Митровици, Ђурићева самоиницијативна и непромишљена одлука.  У саопштењу достављеном медијима ректор Милачић упозорава да је одлука директора Канцеларије за КиМ у супротности са политиком Владе Републике Србије и премијера Вучића, те хитно захтева састанак са њим.

 

Саопштење које је прослеђено редакцији Грачаницаонлајн преносиммо у целости:

 

Саопштење ректора Унивезитета у Приштини са седиштем у Косовској Миторивици

 

Целокупну академску заједницу на Косову и Метохији затекла је вест о предлогу директора  Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића упућеног Министарству образовања, науке и технолошког развоја о оснивању тзв. Интегрисаног универзита у Косовској Митровици.

Знам да је господин Марко Ђурић представник Владе Републике Србије и  да би самим тим требало  да поступа у складу са политиком Владе и премијера Александра Вучића, а то је одувек била  политика очувања Универзитета, као стожера опстанка српског народа на Космету.  Поставља се,  међутим, питање да ли је он у спрези са људима који раде против интереса Универзитета, а све  зарад остваривања својих личних интереса,  или  је нешто друго по среди.

Универзитет  има педесетогодишњу традицију и са њега су потекла многа значајна имена српске  културе, политике, науке и уметности.  Универзитет је одувек имао подршку премијера Александра Вучића, па чуди одакле храбрости Марку Ђурићу да самоиницијативно наступи са предлогом који је узнемирио целокупну јавност на Косову и Метохији.

Господин Марко Ђурић је иницијатор, а министар Вербић налогодавац овог неочекиваног  велеобрта.  Забрињавајуће је,  и вређа здрав  разум, Ђурићева иницијатива и Вербићево експресно  реаговање. Очигледно им се жури јер се тражи од Националног савета за високо образовање и Владе Републике Србије, која је у техничком мандату да, гле чуда, као питање свих питања, по хитном  поступку, на дневни ред буде стављено стварање интегрисаног универзитета у Косовској Митровици.

Овај  противзаконит и увредљиво образложен предлог је резултат  драстичног  кршења  аутономије Универзитета  и  фаворизовања  компромитованих кадрова који су спремни да из приватних интереса раде на штету Универзитета. Сигуран сам да је Марко Ђурић  самоиницијативно донео  ову непромишљену одлуку, јер је она у супротности са политиком Владе Србије и премијера Александра Вучића,  који се за све време свог политичког деловања залаже за унапређење рада Универзитета и опстанак Срба на Косову и Метохији. Марко Ђурић очигледно уноси раздор својим  несувислим предлозима који наилазе на одобравање само оних који не мисле добро српском народу.

Због превазилажења настале ситуације захтевамо хитан састанак са премијером,  јер једино њему  верујемо и сигурни смо да  је он  гарант опстанка Универзитета и Срба на Косову и Метохији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: