fbpx

Nasilje kod mladih: Ko je najslabija karika u lancu odgovornosti?

Bar jednom u životu je svako od nas bio svedok  neke,  nimalo prijatne scene,  nasilja među mladima, bilo da se ono dogodilo na ulici ili u nekom od lokala, bilo da je u pitanju fizički ili verbalni vid nasilja.

Mladić izboden nožem,   srednjoškolci zakazali tuču preko fejsbuka,  devojke se potukle u noćnom klubu,  samo su neki od naslova koji ispunjavaju stupce dnevne štampe.  Iako precizna statistika o padu ili porastu nasilja među mladima ne postoji, ono se ipak dešava.

„Uzroke za svaki vid nasilja prvo treba tražiti u porodici, zatim u školi, potom u bližem okruženju.  Međutim,  ne treba isključiti ni društveni kontekst, odnosno  sveopštu  krizu,  pad moralnih vrednosti“, napominje  psiholog  Danijela Janićijević, koja radi u osnovnoj školi „Braća Aksić“ u Lipljanu.  „Kada je nasilje u pitanju, najčešće se bavimo posledicama,  dok uzroke samo navodimo kao faktore koji doprinose njemu,  podvukla je Janićijevićeva.

Mediji i razni sadržaji nasilja koje oni plasiraju mladima, imaju svoj udeo u lancu odogovonrosti za porast nasilja među ovom starosnom grupom ljudi.  „ Ukoliko se nasilje dogodi u školi, imamo i metode i timove koji rade na njegovom suzbijanju.  Međutim, ne možemo da delujemo i da u punoj meri utičemo na ono što se događa van škole“, kaže Janićijevićeva.  Ona  dodaje da u takvim  slučajevima  „treba uključiti porodicu, ukoliko to nije moguće, onda se zahteva angažovanje službe za socijalni rad“.

Izlasci vikednom do ranih jutarnjih sati ali i upotreba alkohola, često za posledicu imaju konfliktne situacije koje, po pravilu završavaju nasiljem. Poštovanjem pravilnika o radnom vremenu lokala i diskoteka, ali i zakona o zabrani točenja alkohola maloletnicima, može da  ima odlične rezultate, kažu u inspekcijskoj službi Opštine Gračanica.

„Inspekcija nema pravo da legitimiše privatna lica koja su u alkoholisanom stanju, to je posao policije. Međutim, mi u saradnji sa Policijom imamo pravo, da s vremena na vreme  organizujemo noćne kontrole i proverimo da li se poštuje  pravilnik o radnom vremenu ili krši zakon o točenju alkohola  maloletnim licima“, kaže opštinski inspektor, Miloš Dimitrijević.

Opštinskim pravilnikom je radno vreme kafića na teritoriji Opštine Gračanica ograničeno do ponoći,  diskoteka i noćnih klubova do tri  sata iza ponoći. Incidenti i tuče se uglavnom događaju u ranim jutarnjim satima,  jer se dešava da se pojedini vlasnici lokala oglušuju o pravila, napominju u inspekcijskoj službi.

„ U toku poslednje iznenadne kontorle naših inspektora, prošlog vikedna, izrečene su dve novčane kazne subjektima koji nisu poštovali pravilnik o radnom vremenu u noćnim satima“, kaže Dimitrijević.

Iz opštinske inspekcije je prosleđen zahtev Policiji. U njemu se traži da čuvari javnog reda i mira redovno izveštavaju nadležnu inspekcijsku službu o subjektima koji ne poštuju pravilnik o radnom vremenu i zakon o zabrani točenja alkohola maloletnicima.

Komandir policijske stanice u Gračanici,  Bratislav Trajković ističe,  da su policijske patrole u danima vikenda pojačane.

„Ima sporadičnih slučajeva nasilja i tuča, ali se“, kažu u policiji, „stvari drže pod kontorlom“.

Neophodna je i promena pravilnika o radu noćnih klubova i diskoteka,  kojom bi se radno vreme skratilo. Umesto do tri  iza ponoći, diskoteke i noćni klubovi bi trebalo da rade dva sata manje, predlažu iz policije, i veruju da bi  ta mera imala učinka i doprinela smanjenju slučajeva nasilja kod mladih.

I.M.

%d bloggers like this: