fbpx

Inauguracija Hašima Tačija 7. aprila

Inauguracija Hašima Tačija, za novog predsednika Kosova, biće održana 7. aprila, na prištinskom trgu “Skender beg”, saopšteno je u Kancelariji za informisanje još uvek aktielne predsednice, Atifete Jahjaga, a prenosi portal Kosovo Press.

Na ceremoniji neće biti kosovske opozicije, koja za taj dana najavljuje i moguće proteste.

U kabinetu novog kosovskog predsednika kažu da su na inauguraciju Hašima Tačija, pozvani visoki predstavnici, premijeri i predsednici velikog broja zemalja iz regiona, Evrope i sveta.

Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, juče je na pitanje novinara da li je pozvan i da li će ići na inauguraciju Hašima Tačija, odgovorio da ne može da ide na inauguraciju predsednika nepostojeće države i da je Kosovo i Metohija deo Srbije.

“Po ustavu Kosova i Metohije, čak i po Rezoluciji 1244 SB UN, izvodljivo je da se to sve desi, samo ne u nezavisnoj državi“, rekao je Nikolić.

Hašim Tači je izabran za predsednika Kosova 26.februara ove godine, na sednici Skupštine Kosova, tek u trećem krugu. Na sednici su prisustvovali i poslanici Srpske liste, dok su poslanici opozicije bili van skupštinske sale. Na ulicama Prištine, toga dana, došlo je i do sukoba između pristalica opozicije i Kosovske policije, a 11 poslanika je suspendovano zbog upotrebe suzavca tokom sednice parlamenta Kosova.

A.Ć.

%d bloggers like this: