fbpx

Kosovo i dalje ne priznaje ADR srtifikate Srbije

Dogovor između Beograda i Prištine o uzajamnom priznavanju ADR sertifikata za prevoz opasnih materija, kao što je nafta i gas, nije postignut juče u Briselu.

Iako je pre nekoliko dana, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, u izjavi za RTS, rekao da kamioni sa takozvanim opasnim materijama mogu da uđu na Kosovo sa srpskim ADR sertifikatom, mere zabrane još uvek važe, saopšteno je iz Kosovske carine. Takođe, to je potvrdila i šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri.

Kosovo je uvelo recipročne mere nepriznavanja ADR sertifikata, na osnovu naredbe ministarke za trgovinu i industriju, Hikmete Bajrami, jer Srbija ne dozvoljava ulazak na svoju teritoriju kamionima koji sa Kosova prevoze opasne materije.

Ministarstvo trgovine Srbije ocenjuje da jednostranom primenom recipročnih mera, kosovska strana krši odredbe CEFTA sporazuma o rešavanju spornih situacija i najavilo da će se o tom problemu razgovarati u okviru te organizacije. Takođe, srpska strana tvrdi da Kosovo nije ugovorna strana Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasnog tereta koji predviđa odgovarajuću proceduru za izdavanje ovih sertifikata od strane članica ovog sporazuma.

%d bloggers like this: