fbpx

Hašim Tači položio zakletvu uz male incidente

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači, položio je zakletvu na svečanoj sednici kosovskog parlamenta. Sednici su prisustvovali i poslanici Srpske liste, dok je opozicija, prema ranijoj najavi, bojkotovala polaganje zakletve novog predsednika. Opozicija smatra da je izbor Hašima Tačija za predsednika bio nelegalan i pored odluke Ustavnog suda da je izborni proces bio u skladu sa zakonom i ustavom.

Tači je prisutne poslanike pozdravio na albanskom i srpskom jeziku, obećao da će biti predsednik svih građana Kosova i da će prioriteti u njegovom radu biti nastavak razgovora za Srbijom i evroatlanske integracije Kosova.

“Dve zemlje i naš narod imaju gorku prošlost, prošlost mi ne možemio da izmenimo, ali smo se obavezalli da se to neće ponoviti. Dve zemlje treba da rade da se što pre učlanimo u Evropsku uniju, tako što neće ometati jedna drugu. Dijalog nema alternative, ali treba da ima novu dinamiku i novu energiju donošenja odluka i sprovođenja dogovorenog”, poručio je novoizabrani kosovski predsednik.

Šef Srpske liste u Skupštini Kosova, Slavko Simić, rekao je da poslanici Srpske liste rade i donose odluke koje su isključivo u interesu Srba na Kosovu, pa su zato i prisustvovali današnjoj sednici, kao i sednici na kojoj je Tači izabran za kosovskog predsednika. Odluka je donesena samostalno, a očekivanja Srba od novog predsednika su velika, rekao je Simić.

“Od novog predsednika, odnosno od gospodina Tačija, očekujem da bude garant mira, da bude garant stabilnosti i da svu količinu pažnje, pre svega usmeri na dijalog između Beograda i Prištine, kao i između vlasti i opozicije. Kao što i sami znate, Kosovo prolazi kroz opasne političke faze , tako da u narednom periodu očekujem da novi predsednik razbije te neke predrasude koje gaje druge zajednice prema njemu, a pre svega srpska zajednica“, rekao je Simić.

U vreme održavanja svečane sednice, grupa od četvoro mladih ljudi, kamenjem je gađala zgradu Skupštine i tom prilikom su polomljena stakla na jednom od prozora. Policija je intervenisala i privela izvršioce.

A.Ć.

%d bloggers like this: