fbpx

Gračanica: Skup podrške Zoranu Koliću, porodica traži novo suđenje

Ima li pravde za Zorana Kolića i da li su Srbi žrtve montiranih političkih postupaka pravosuđa na Kosvu? Ovo su samo neka od pitanja koja su predstavnicima EULEKS-a i kosovskih vlasti postavljena na protesnom skupu u Gračanici. Porodica, prijatelji, politički predstavnici Srba, ali i brojni građani okupili su se povodom pete godišnjice od hapšenja Zorana Kolića iz Dobrotina u znak podrške zbog, kako je  rečeno, montiranog sudskog procesa koji protiv Kolića vode kosovsko tužilašto i misija EULEKS-a.

Porodica zateva od EULEKS-a  da se sudski postupak protiv Zorana Kolića ponovo vrati na početak i uvaže dokazi odbrane, rekla je na skupu Danijela Kolić, supruga optuženog Zorana. Ona je navela da se izjave svedoka u istražnom postupku nisu poklapale sa izjavama na prvom ročištu, kao i da se krucijalni svedok optužbe na suđenju nije ni pojavio.  „Mešovito sudsko veće  EULEKS-a prihvatilo je sve tačke optužbe, iako svedoci  nisu čak ni prepoznali Zorana u sudnici ili nisu znali kome se sudi, rekla je Kolićeva i zaključila da „ sve to ukazuje da je postupak farsa koju naočigled Evropske misije za vladavinu prava vodi etnički pristrasno Tužilaštvo Kosova“.

„Od Evrope i EULEKS-a  očekivali smo pravo i pravnu zaštitu“ navodi se u pismu optuženog Zorana Kolića, koje je njegova supruga pročitala na skupu.

„Zar je to pravo,  zar su politički motivi jači od dokaza i pravde“?, piše u pismu.  Supruga Zorana Kolića je napomenula da se borba za pravdu nastavlja svim sredstvima jer, kako je rekla,  pravda za Zorana znači pravdu za sve kosovske Srbe.

Na skupu je izneta oštra osuda na rad misije EULEKS-a i kosovskog prvosuđa koje se, kako je rečeno, otvoreno stavilo na stranu onih koji žele etnički čisto Kosovo.  Istaknuto je da  je svaki Srbin na Kosovu ili Zoran Kolić ili Oliver Ivanović,   žrtva reciprociteta i straha EULEKS-a  da primeni pravo i pravdu. Vlastima u Prištini ali i Beogradu upućena je poruka da Srbi ostaju na svojim ognjištima i da će nastaviti borbu za pravdu, istinu i opstanak.

Pripadnici Euleks policije su 7. aprila 2011. godine u ranim jutarnjim satima upale u porodičnu  kuću Zorna Kolića u Dobrotinu i uhapsili ga.  Godine,  2012.  Kolić je osuđen na zatvorasku kaznu od 14 godina. Optužnica  ga tereti da je odgovoran za smrt Albanca koji je podlegao povredama nakon što ga je navodno Kolić pretukao dok je radio na mestu čuvara u lipljankom zatvoru 1999. godine.

 

I.M.

This slideshow requires JavaScript.

 

%d bloggers like this: