Sponzori bojkotovali Tačija

Vesti: Jelena L. Petković

Gotovo čitav region i deklarativni prijatelji tzv. Republike Kosovo bojkotovali su Hašima Tačija. Na inauguraciji u Prištini nisu se pojavile visoke zvanice da daju legitimitet rečenicama koje bivši lider OVK ovih dana ponavlja kao papagaj: „Kosovo je faktor stabilnosti i svakodnevno se afirmiše kao država.“

 Nije se pojavio predsednik Turske Redžep Erdogan, koji je onomad u Prizrenu vikao „Turska je Kosovo, Kosovo je Turska!“ i kod Tačija za turske kompanije isposlovao jedan od najboljih biznisa – naplatu struje. Pride mu je uvezao delatnost turske Agencije za saradnju i međunarodni razvoj – TIKA. Reč je o prethodnici turske Partije pravde i razvoja (AKP), a koja opet podržava organizaciju Muslimanska braća širom sveta.

Među prisutnim zvanicama iz 50 država (111 je priznalo nezavisnost) nije bio ni Filip Vujanović, predsednik Crne Gore u kojoj je Tači proglašen za počasnog građanina. Nije se pojavio čak ni da ispere zube što je prošlogodišnji sporazum o demarkaciji sa Podgoricom u Prištini izazvao nasilne proteste opozicije iza kojih je zgrada vlada ostala bušnih prozora kao švajcarski sir.

Suze ronim…

Tačijeva inauguracija počela je u oblaku suzavca. Pristalice opozicije aktivirale su četiri patrone. Zakoračivši u petogodišnji mandat, Tači je obećao da će braniti Ustav Kosova i ojačati nacionalni identitet. Ponovio je da dijalog sa Srbijom nema alternativu. Tokom programa filharmonija je izvela klasičnu muziku, a dečji hor pesmu „Imagine“ Džona Lenona.

Osetljivi odnosi na koje se vezuje činjenica da su čak 18 terorista koji su 2015. napali Makedoniju „dobro obučeni“ kosovski državljani, nisu ni juče popravljeni. Među 1.200 prisutnih nije bio ni šef makedonske države Đorđe Ivanov koji je svojevremeno ugostio predsednika sa najkraćim mandatom u istoriji regiona, Bedžeta Pacolija (ali i otkazao poziv njegovoj „naslednici iz koverte“ Atifeti Jahjagi).

Zato je bilo prostora da se u prvom redu kraj bine, ispred spomenika Skenderbegu, rašire predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i pobratimska Albanija koja je došla u širem sastavu, na čelu sa predsednikom Bujarom Nišanijem podruku sa Edijem Ramom i Iljirom Dedom.

Janjićeva investicija

Na svečanosti su bili potpredsednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović i jedini čovek iz Beograda – predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić. On je dolazak objasnio kao „ličnu investiciju“ s obzirom na to da planira da učestvuje i na kosovskim izborima.
– Smatram da je ovo jedna investicija i moja lična investicija koju će Beograd jako mudro iskoristiti – objasnio je Janjić.

Donedavno je izveštaj Švajcarca Dika Martija pred Savetom Evrope koji Hašima Tačija označava kao vođu mafijaške grupe odgovornu za trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima, ocenjivan kao „srpska priča“. Ali, kako se bliži formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK – isto govori i kosovska opozicija. Lider ultradesničarskog Samoopredeljenja Visar Imeri priča da je za „šefa države izabrana osoba koja se sumnjiči za brojne ratne zločine, korupciju i organizovani kriminal“.

Zna se i da je sukob među sadašnjim koalicionim partnerima LDK-a Ise Mustafe i Tačijevog PDK-a odneo i živote, pa je morao da moli manjine za izbor za predsedničku funkciju. Ili, što bi opozicija rekla „izabran je za predsednika ucenom i kupovinom glasova poslanika LDK-a i Srpske liste“. Sve to je možda razlog i što je dolazak „tvorca Kosova“ – Amerike, sveden na zamenika pomoćnika državnog sekretara Hojta Brajana Jija.