fbpx

Ivica Dačić: Ne možemo da dozvolimo brisanje našeg kulturnog i verskog nasleđa

„Danas sam ovde zato što se bavim temom koja je za našu državu, narod i crkvu, od vitalnog značaja, a to je UNESKO.  Iz tog razloga sam obišao Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Gračanicu“, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova Srbije,  Ivica Dačić, posle razgovora sa vladikom raško–prizrenskim Teodosijem,  u manastiru Gračanica.

Dačić je podsetio na to da je Srbija ostvarila veliku pobedu u UNESKO-u, time što je sprečila jednostrani potez Kosova da postane punopravni član te međunarodne organizacije i dodao da je to tema o kojoj mora ozbiljno da se razgovara.

„Imajući u vidu dugogodišnje i viševekovno uništavanje srpskih kulturnih vrednosti na KiM,  Srbija mora ozbiljno da se bavi ovim pitanjima“, istakao je Dačuć i dodao:  „Ne možemo da dozvolimo da neko izbriše naše kulturno i istorijsko nasleđe, ali moramo i da pomognemo da se ono očuva“. On je ujedno najavio da će Srbija preko UNESKO-a restaurirati  sve verske i istrorijske spomenika kulture na KiM.

„ Moramo da vodimo računa, ne samo o sveštenstvu i ljudima koji tu rade, već i o tome da nam spomenici kulture ne propadaju“, rekao je Dačić i kao primer naveo crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije, vladika Teodosije nije davao izjave za medije a Ivica Dačić je posetu Gračanici nastavio u funkciji predsednika SPS-a, obilaskom stranačkih prostorija gde su ga sa stranačkim zastavama čekali okupljeni članovi i simpatizeri stranke.

I.M.

%d bloggers like this: