Udruženim snagama za kupovinu nošnje

Lepše je i lakše igrati u kostimu, slogan je pod kojim KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara oragnizje koncert u Gračanici, u cilju prikupljanja novca za kupovinu narodnih nošnji članovima društva. Podršku na sceni kolegama će pružiti i članovi Kulutrno umetničkih društava: „ Abrašević“ iz Prilužja, „Slavuj“ iz Novog Badovca, „Simonida“ iz Gračanice i Raniluga, kao i škole folkora ansambla  „Venac” iz Lepine i Lapljeg Sela.

„Kada smo pre devet godina odlučili da ponovo pokrenemo „Medenicu“, suočili smo se sa činjenicom da je najveći deo scenskih kostima zapaljen, sačuvano je nešto malo,  nešto smo u međuvremenu obnovili, ali to je nedevoljno“, kaže Dragan Ćirković, jedan od umetničkih rikovodilaca KUD  „Branko Medenica iz Ugljara.

Članovi KUD Branko Medenica Ugljare – Kosovo Polje redovno se okupljaju i vežbaju u prostoru Osnovne škole u Ugljaru, a nedavno je oformljen i ogranak ovog društva u Kuzminu.  Osvojili su prvu nagradu na Internacinalnoj smotri folklora u Bugarskoj i učestvovali na brojnim festivalima u zemlji.

Posle velikog koncerta u Domu kulture u Gračanici, „ Medenica“  putuje za Kraljevo. Na dečijoj smotri folkora, koja se 23. aprila ove godine održava u Kraljevu,  KUD Branko Medenica biće specijalni gost  KUD-u „Kraljevačka riznica“.

KUD „Branko Medenica“ ima bogatu tradiciju, postoji od 1964. godine. Grupa mladih ljudi je 2007. godine ponovo pokrenula rad  društva koje sada broji više do 100 članova.

Koncert u Gračanici je zakazan za četvrtak 14. aprila, u 19 časova, uz simboličnu cenu karte od 100 dinara.

 

I.M.