fbpx

Uskoro trajno rešenje za interno raseljena lica u kolektivnim centrima u Štrpcu

Ministarstvo za zajednice i povratak počelo je da sprovodi program trajnog zbrinjavanja interno raseljenih lica. Kao prvi korak ka tom cilju, danas je u Štrpcu održan „koordinacioni“ sastanak  ministra Dalibora Jeftića sa predstavnicima Opštine Štrpce, Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, Danskog saveta za izbeglice i UNHCR-a. Sastanku su prisustvovali i direktori dva kolektivna centara u Sirinićkoj župi. Kako je saopšteno iz Ministarstva za povratak i zajednice, dogovoreni su ciljevi i zadaci na prikupljanju informacija i izradu socijalnih karata interno raseljenih lica, koja su smeštena u dva kolektivna centra u Štrpcu. Nakon ovoga, pristupiće se izgradnji stambenih jedinica, za koje je Opština Štrpce već obezbedila pogodnu lokaciju.

„Opština Štrpce je prva u kojoj ćemo raditi na rešavanju ovog problema”, naglasio je ministar za zajednice i povratak,  Dalibor Jeftić i dodao da su način i planovi za zbrinjavanje interno raseljenih lica, dogovoreni i u Beogradu sa Kancelarijom za KiM.

“Krajnji je cilj da interno raseljena lica konačno dobiju dostojan krov nad glavom  i  da im se u trajnom smislu reši problem stanovanja“, zaključio je Jeftić.

U toku sledeće nedelje predviđeno je formiranje komisija, koje će raditi na preliminaranom popisu porodica u kolektivnim centrima čime će se utvrditi stanje na terenu, saopšteno je iz Ministarstva za povratak i zajednice.

Projekat podrške trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara u Opštini Štrpce,  finansiran je od EU, kofinansiran od Ministarstva za zajenice i povratak, a biće implementiran u saranji Danskog saveta za izbeglice, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

I.M.

 

%d bloggers like this: