Konvencija SNS-a: Nema te sile koja će Srbe oterati sa Kosova i Metohije

Samo ujedinjeni možemo sačuvati Kosovo i Metohiju unutar Srbije i srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini, rečeno je na današnjoj predizbornoj konvenciji Srpske napredne stranke u Gračanici. Iako je bilo najavljeno, u Gračanici nije bio Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, jer ga je, kao je saopšteno na skupu, Kosovska policija vratila sa administrativnog prelaza Merdare.

U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici, članovima i simpatizerima naprednjaka, na početku se obratio domaćin skupa, predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić, nazivajući najveću opštinu sa srpskom većinom na Kosovu „tvrđavom Srpske napredne stranke“. Kostić je rekao da je danas Gračanica ujedinjena kroz politiku koju vodi Aleksandar Vučić, a da Srbima na Kosovu nema opstanka bez jake i ekonomski stabilne Srbije. Potrebno je da Aleksandru Vučiću 24.aprila damo najjaču kartu u Briselskim sporazumima, a to je podrška Srba sa Kosova i Metohije i to jedinstvena, poručio je gradonačelnik Gračanice.

„Mi smo shvatili da ne smemo sebi dozvoliti luksuz da se delimo i tako postanemo lak plen za one koji bi da vrate Gračanicu u prošlost. I kao što reče Aleksandar Vučić više puta, nema kompromisa sa onima koji bi želeli da Srbiju vrate u prošlost. Zato i mi kažemo ponovo da nema kompromisa sa onima koji bi da Gračanicu vrate u prošlost. Nema kompromisa sa onima koji nisu imali hrabrosti da usprave Simonidu i postave Miloša Obilića. Nema kompromisa sa onima koji nisu smeli da u Gračanici istaknu srpsku zastavu. Nema kompromisa sa onima koji misle da nam daju svoju podršku zbog sopstvenih interesa i fotelja“, istakao je Vladeta Kostić.

Konvencija SNS-a: Nema te sile koja će Srbe oterati sa Kosova i Metohije
Poslanik u Skupštini Kosova, Srđan Popović, pozvao je sve Srbe sa Kosova na jedinstvo, jer, kako je rekao, samo jedinstveni mogu odbraniti svoje interese. Prepoznali smo politiku dijaloga, pomirenja i ujedinjenja, a ono što smo gradili, nećemo nikome dati da razgrađuje, poručio je Popović.

„Mene raduje to što i dalje na vašim licima vidim prkos i život, vidim pobedu, a pobedili smo jer smo gradili i radili, pobedili smo jer smo verovali, pobedili smo jer smo se borili idejama, vodili računa o svojim porodicama, o svojoj kulturi, tradiciji, jer smo znali da volimo. Pobedili smo jer smo shvatili da samo jedinstveni možemo da odbranimo srpske interese“, rekao je Srđan Popović.

Uoči obraćanja narodnog poslanika, Milovana Drecuna, došlo je do kratkotrajnog nestanka električne energije, što je izazavalo burno negodovanje prisutnih.

Pozdravljajući „ratne saborce i prijatelje“, kako je nazvao prisutne građane, Milovan Drecun, narodni poslanik u Skupštini Srbije, podsetio je, da je Kosovo i Metohija mit srpskog naroda, njegova prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Kosovo i Metohija je otadžbina svakog Srbina, ma gde bio rođen i ma gde živeo, jer ovde su grobovi naših očeva i dedova.Ovde je sve naše najsvetije i sve naše najmilije.Ovde je naš koren. Kosovo i Metohija je simbol vekovne borbe srpskog naroda za slobodu. Kada smo razjedinjeni i posvađani, onda nestajemo i stradamo“, zaključio je Drecun i pozvao Srbe sa Kosova da budu jedinstveni, pod vođstvom Aleksanda Vučića, jer će samo tako uspeti da grade budućnost i savladaju prepreke i probleme na koje nailaze. Milovan Drecun je pozvao sve miroljubive ljude, Albance, Rome, Gorance, Bošnjake i ostale, da zajedno sa Srbima grade budućnost bez mržnje, bez nasilja i bez stradanja.

Prisutnima se obratio i član Izvršnog odbora SNS-a i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, sa stranačkom zastavom u rukama. Stojanović je rekao da to nije samo stranačka zastava, već i steg slobode, istine i nade.

„Pre osam godina formirana je stranka koja je u nama probudila nadu da je moguće da se drugačije završi, da je moguće da ovde preživimo. Pre četiri godine, krenuli smo u izborne pobede, sa ovom zastavom, kao sa svetlom, kao sa bakljom, obilazeći svako selo, svaku kuću, gde god su Srbi živeli, jer smo želeli da probudimo nadu našim ljudima i da ih ubedimo da ne odustanu i da ne pristanu na scenario po kojem treba spremiti kofer, po kojem treba spremiti papire i prodati ono što se ima i da se ode“, naglasio je Branimir Stojanović i istakao spremnost i odlučnost rukovodstva SNS-a da dalje menja svako mesto.
Konvencija SNS-a: Nema te sile koja će Srbe oterati sa Kosova i Metohije
Konvenciji Srpske napredne stranke u Gračanici, prisustvovali su i zamenici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohuju, Dušan Kozarev i Damjan Jović, koji su se obratili prisutnim građanima pozivom da izađu na izbore, 24.aprila i da glasaju za Srpsku naprednu stranku, sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

A.Ć.