fbpx

Monahinje u Đakovici: “Samo da nam se zvonik ne sruši!”

Šef Srpske liste u Skupštini Kosova, Slavko Simić, poslanica Milka Vuletić i predstavnici Udruženja Đakovčana, posetili su Đakovicu i manastir Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu, gde su monahinjama uručili novčanu pomoć u iznosu od 500 evra. Novac su sakupili poslanici liste “Srpska”.

Dve monahinje i dve starice, jedini Srbi, od 12 000, koliko ih je nekada bilo u Đakovici, suočavaju se svakodnevno sa provokacijama, kako su rekle, nemaju dovoljno novca za svakodnevne troškove i lekove, ali ih najviše brine urušavanje zvonika crkve.

Obećavši im pomoć, u ime poslanika Srpske liste, Slavko Simić se zahvalio monahinjma što opstaju i što zahvaljujući njima, manastir živi, kako je rekao, u najtežim vremenima za srpski narod.
Monahinje u Đakovici: “Samo da nam se zvonik ne sruši!”
U razgovoru sa raseljenim Đakovčanima, koji godinama pokušavaju da se vrate, Simić je rekao da nažalost najveći problem da se vrate svojim kućama imaju upravo oni, koji ne mogu bez policije da obiđu svoje domove, ali ni grobove svojih najmilijih.

“Čak i stupanjem na snagu Ustava Kosova, 2008. godine, kada su se mnoge institucije obavezale da se ozbiljnije bave ovim veoma osetljivim i važnim problemom, kao što je povratak raseljenih, imamo realnu sliku da se desio minimum minimuma što se tiče povratka. Danas se nalazimo u Đakovici, u kojoj ne postoji ni taj minimum minimuma. Imamo samo manastir, koji se bori sa brojnim egzistencijalnim izazovima i monahinje koje se bore za očuvanje ove svetinje u srcu grada Đakovice”, rekao je šef Srpske liste.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice, izgrađen je u petnaestom veku. Zahvaljujući “bakama”, kako dve monahinje i dve preostale starice, koje tu žive, od milja zovu monasi manstira Visoki Dečani, koji ih redovno obilaze, ali i italijanskim vojnicima KFOR-a, ova svetinja je opstala. Nažalost, Saborni hram Svete Trojice, koji je bio jedna od najlepših crkava na Kosovu, srušen je do temelja i na mestu gde je bio, vlasti u Đakovici su napravile park.

A.Ć.

%d bloggers like this: