Монахиње у Ђаковици: “Само да нам се звоник не сруши!”

Шеф Српске листе у Скупштини Косова, Славко Симић, посланица Милка Вулетић и представници Удружења Ђаковчана, посетили су Ђаковицу и манастир Успења Пресвете Богородице у том граду, где су монахињама уручили новчану помоћ у износу од 500 евра. Новац су сакупили посланици листе “Српска”.

Две монахиње и две старице, једини Срби, од 12 000, колико их је некада било у Ђаковици, суочавају се свакодневно са провокацијама, како су рекле, немају довољно новца за свакодневне трошкове и лекове, али их највише брине урушавање звоника цркве.

Обећавши им помоћ, у име посланика Српске листе, Славко Симић се захвалио монахињма што опстају и што захваљујући њима, манастир живи, како је рекао, у најтежим временима за српски народ.
Монахиње у Ђаковици: “Само да нам се звоник не сруши!”
У разговору са расељеним Ђаковчанима, који годинама покушавају да се врате, Симић је рекао да нажалост највећи проблем да се врате својим кућама имају управо они, који не могу без полиције да обиђу своје домове, али ни гробове својих најмилијих.

“Чак и ступањем на снагу Устава Косова, 2008. године, када су се многе институције обавезале да се озбиљније баве овим веома осетљивим и важним проблемом, као што је повратак расељених, имамо реалну слику да се десио минимум минимума што се тиче повратка. Данас се налазимо у Ђаковици, у којој не постоји ни тај минимум минимума. Имамо само манастир, који се бори са бројним егзистенцијалним изазовима и монахиње које се боре за очување ове светиње у срцу града Ђаковице”, рекао је шеф Српске листе.

Манастир Успења Пресвете Богородице, изграђен је у петнаестом веку. Захваљујући “бакама”, како две монахиње и две преостале старице, које ту живе, од миља зову монаси манстира Високи Дечани, који их редовно обилазе, али и италијанским војницима КФОР-а, ова светиња је опстала. Нажалост, Саборни храм Свете Тројице, који је био једна од најлепших цркава на Косову, срушен је до темеља и на месту где је био, власти у Ђаковици су направиле парк.

А.Ћ.