fbpx

Vlada Kosova: Za srpske izbore, umesto biračkih mesta, centri za prikupljanje glasova

Влада Косова: За српске изборе, уместо бирачких места, центри за прикупљање гласова

Влада Косова: За српске изборе, уместо бирачких места, центри за прикупљање гласова

Iako predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji, uveliko teče i na Kosovu, Vlada Kosova je saopštila, da srpskih izbora neće biti, prenosi Beta.

“Kosovski Srbi će moći da glasaju, kao i 2014.godine, preko centara za prikupljanje glasova”, izjavio je savetnik premijera i zamenik ministra lokalne samouprave Kosova, Bajram Gecaj. Gecaj je takođe rekao da treba dozvoliti kosovskim Srbima da glasaju na srpskim izborima, jer većina njih ima, osim kosovskog i državljanstvo Srbije.

Da se vode razgovori između kosovske vlade i OEBS-a oko modela glasanja na predstojećim izborima Republike Srbije, potvrdio je i portparol misije OEBS na Kosovu, Senad Šabović, koji je za Top channel televiziju izjavio, da se razgovara o modelu glasanja i da na jugu Kosova može biti organizovano desetak centara u kojima će Srbi moći da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Ranije je potpredsednica Vlade Kosova, EditaTahiri, izjavila da srpskih izbora na Kosovu neće biti jer za to „nema pravnog, niti političkog osnova“.

Premijer Kosova Isa Mustafa, juče je prilikom posete opštini Mamuša, rekao da na Kosovu neće biti organizovani srpski izbori, već da će samo biti organizovano prikupljanje glasova od strane OEBS-a, prenosi TV Klan Kosova.

Sa druge strane, Dušan Kozarev, zamenik direktora Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kaže da će OEBS, kao i 2014. godine, biti garant neometanog glasanja i regularnosti izbornog procesa i da Vlada Srbije poziva srpske građane, ali i sve druge na Kosovu koji to žele, da u što većem broju izađu na birališta. Prema njegovim rečima, održavanje parlamentarnih izbora Republike Srbije na Kosovu, dogovoreno je prilikom poslednjeg susreta u Briselu na najvišem nivou, uz posredovanje Evropske unije.

A.Ć.

%d bloggers like this: